NRK Meny
Normal

- Ikke rart ingen vil betale

Sande kommune har innført en frivillig friluftsavgift. Men så langt har ingen betalt ei krone til kommunen. Ikke rart, sier Den Norske Turistforening.

Strand i Sande
Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Vi mener jo at det er en helt naturlig oppgave for kommunen å drive med tilrettelegging for friluftsliv, som er en del av deres virksomhet for å fremme opplevelser og helse.

Det sier Oddvin Lund i Den Norske Turistforening. Han sier det å innføre en slik frivillig friluftsavgift er merkelig og gir uheldige signaler.

– Hvis folk føler at de må betale for å bruke naturen, blir det helt feil og en helt unødvendig belastning. Folk skal ikke ha dårlig samvittighet for å bruke naturen uten å betale for det.

Lund mener det er lite som skal til for å kunne utløse mye aktivitet.

Friluftsliv og tilrettelegging for friluftsliv er et veldig billige tiltak. Det skal lite til for å utløse mye aktivitet hos befolkningen. Kommunen har mange muligheter til å samarbeide med foreninger for å dra nytte av frivillige som kan stille opp.

Ikke et problem

Det koster å holde slike plasser i orden, og derfor vedtok kommunestyret en slik frivillig avgift. Politikerne har også budsjettert med en inntekt på 50.000 kroner gjennom denne avgiften. Problemet er bare at ingen er interessert i å betale denne avgiften. Ikke et stort problem, mener ordfører i Sande, Karl Einar Haslestad.

Karl Einar Haslestad

Ordfører i Sande, Karl Einar Haslestad på en av strendene i Sande kommune.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Så vidt jeg vet, har ingen ennå betalt ei krone. Det er vel for så vidt heller ikke det viktigste for oss. Vi ønsker å vise at det å holde strender og friluftsområder i orden koster penger, og konkurrerer med andre gode tiltak som kommunen driver med.

Viktig å rydde opp etter seg

Haslestad mener det er viktig å bevisstgjøre folk på at det koster penger å vedlikeholde naturområdene, og oppfordrer folk til å rydde opp etter seg.

Det eneste vi har gjort er å avertere dette på kommunenes hjemmesider, men det er vel ikke sånn at folk sjekker våre hjemmesider etter et besøk på stranden, sier Haslestad med et smil.

Haslestad understreker at dette er en frivillig avgift og at det viktigste er å bevisstgjøre folk på at de skal ta med seg sitt eget søppel og rydde oppe etter seg.