Hopp til innhold

WHO: Zika-epidemien en internasjonal krise

Verdens helseorganisasjon (WHO) slo på et krisemøte i dag fast at zikaviruset, som smitter via mygg, har skapt en internasjonal nødssituasjon.

En mann sprøyter et hjem i El Salvador mot myggen som sprer zikaviruset

SMITTER VIA MYGG: Helsemyndighetene i El Salvador sprøyter private hjem i hovedstaden mot myggen som sprer zika-viruset.

Foto: Marvin RECINOS / Afp

WHO har tidligere advart om at det myggbårne viruset sprer seg «eksplosivt» i Amerika. Til nå er det blitt rapportert tilfeller av zika-utbrudd i 23 land og territorier på det amerikanske kontinentet. Det finnes ingen vaksine mot viruset.

Når WHO velger å slår global alarm kan det bli anbefalt en rekke tiltak, som landene må forplikte seg til å følge i henhold til det internasjonale helsereglementet.

Tidligere har det norske Folkehelseinstituttet tatt til orde for at WHO bør vurdere å gi utbruddet en slik status.

– Det vil også gi økt oppmerksomhet for vaksineutvikling, sa smitteverndirektør John-Arne Røttingen til NTB i forrige uke.

Advarer gravide

Kort synk.

VIDEO: WHO-direktør Margaret Chan orienterer.

En gravid kvinne holder seg rundt magen på en helsestasjon i Honduras

Gravide blir advart mot å reise til Sør- eller Mellom-Amerika.

Foto: ORLANDO SIERRA / Afp

Folkehelseinstituttet anbefaler gravide som planlegger å reise til Sør- og Mellom-Amerika til å utsette reisen. De anbefaler alle reisende i områder med zikasmitte å være forsiktige og ta forholdsregler som å bruke klær som beskytter hele kroppen, samt være påpasselig med å bruke myggmidler, også på dagtid.

I tillegg ber Folkehelseinstituttet om at alle gravide som er i dette området, eller som har vært der nylig, om å informere lege og jordmor om oppholdet.

Selv om viruset overføres via mygg, så vil ikke WHO utelukke at det også kan smitte gjennom blod og sæd. USA stanset sist uke blodoverføringer fra personer med zika-smitte i blodet, og Brasil har gjort det samme.

Brasils helseminister Marcelo Castro sa i dag at zika-epidemien er verre enn de først trodde. 80 prosent av dem som er smittet har ingen symptomer. Brasilianske forskere mener at zika-smitte er årsak til hjerneskader hos 3700 nyfødte i landet.

Kritikk mot WHO

WHO har vært under press for å handle raskt i kampen mot zikaviruset, etter å ha innrømmet å ha vært for sene i sin respons på ebolautbruddet i Vest-Afrika.

Lawrence Gostin, professor i offentlig helserett ved Georgetown University, har jobbet med WHO og skrevet mye om pandemier og politikk. Han mener zika-viruset burde ha erklært en nødssituasjon så snart som bindeledd mellom viruset og fødselsskaden mikrokefali ble klart, skriver The Guardian.

I mai 2015 rapporterte Brasil sitt første tilfelle av zika virussykdom. Siden da har sykdommen spredd innen Brasil og til 22 andre land og områder i regionen.

Laster Twitter-innhold

Bekymret for OL i Rio

Bekymringer har blitt forsterket av det faktum at OL foregår i Rio de Janeiro i sommer, da rundt en halv million turister er ventet å besøke byen.

Brasil har fra oktober og fram til nå meldt om 3.893 mistenkte tilfeller av mikrokefali, opplyste WHO sist uke. Det er mer enn 30 ganger flere tilfeller enn i noe år siden 2010 og tilsvarer 1–2 prosent av alle nyfødte i delstaten Pernambuco, som er en av de verst rammede områdene.

Zikafeber er særlig farlig for gravide kvinner, fordi fosteret kan bli skadet og blant annet bli født med underutviklet hjerne. Zika-viruset mistenkes å være årsaken til en sterk økning av alvorlige fosterskader hos gravide.

HEALTH-ZIKA/GUATEMALA A sterile female Aedes aegypti mosquito is seen in a research area to prevent the spread of Zika virus and other mosquito-borne diseases, at the entomology department of the Ministry of Public Health, in Guatemala City

– Utbruddet av den myggbårne sykdommen har gått fra å være en mild trussel til en med «alarmerende proporsjoner», sier leder for Verdens helseorganisasjon, Margaret Chan.

Foto: JOSUE DECAVELE / Reuters

Venter millioner av smittede

– En årsakssammenheng mellom zika-virusinfeksjon og fødselsmisdannelser og nevrologiske syndromer er ennå ikke klarlagt, men det er sterk mistanke om dette, sier FN-organets øverste leder, Margaret Chan.

Det var hun som kalte inn til krisemøtet i dag. Chan sier utbruddet av den myggbårne sykdommen har gått fra å være en mild trussel til en med «alarmerende proporsjoner».

– Vi kan vente mellom tre og fire millioner tilfeller av zika-viruset, sier ekspert på smittsomme sykdommer, Marcos Espinal, ved WHOs amerikanske regionkontor.

Laster Twitter-innhold

Norge vil gi ti millioner i akutthjelp

Utenriksminister Børge Brende møtte WHO-sjef Margaret Chan i Genève fredag kveld. Da lovte han at Norge vil bidra med ti millioner kroner i akutthjelp til bekjempelsen av zika-viruset.

FN har tidligere hatt store utfordringer med hvordan de skulle håndtere fire truende epidemier.

Saken blir oppdatert

SISTE NYTT

Siste nytt