Zelaya tilbake i Honduras

Den avsatte presidenten i Honduras, Manuel Zelaya, har kommet tilbake til hjemlandet til tross for advarsler om at han kan bli arrestert.

Manuel Zelaya

Den hjemvendte presidenten Manuel Zelaya hilser sine tilhengere fra området til den brasilianske ambassaden i Tegucigalpa.

Foto: ORLANDO SIERRA / AFP

Zelaya ble avsatt i et kupp for snart tre måneder siden.

- Han oppholder seg i en FN-bygning i hovedstaden Tegucigalpa, sa en av Zelayas rådgivere, Eduardo Reina. Zelaya vil ikke si hvor i hovedstaden han oppholder seg, og FN tilbakeviser at han er i en av deres bygninger.

I kveld bekrefter imidlertid den brasilianske ambassaden i Tegucigalpa at Zelaya oppholder seg der.

Dermed befinner Zelaya seg juridisk sett på brasiliansk område, og honduranske myndigheter kan ikke arrestere ham

Kraftig fordømt

Kuppmarkerne ble kraftig fordømt av omverdenen etter at de sendte Zelaya ut av landet tidlig i sommer. Blant annet er landet kastet ut av den amerikanske samarbeidsorganisasjonen OAS.

- Jeg er her i Tegucigalpa. Jeg er her for å gjenreise demokratiet og for å oppfordre til samtaler, sa Zelaya til fjernsynskanalen Canal 36.

Regimet benekter

Like etter at en fjernsynskanal i nabolandet Venezuela meldte at den styrtede president igjen var i hjemlandet, benektet den midlertidige presidenten Roberto Micheletti at så var tilfellet, og at han fortsatt befant seg i eksil i Nicaragua.

USAs utenriksdepartementet har på sin side bekreftet at Zelaya er tilbake på hjemlandets jord og gjentar sin oppfordring til begge partene om å vise tilbakeholdenhet.

Zelayas motstandere har anklaget ham for å ville endre grunnloven, slik at han og hans etterfølgere som president kan ta gjenvalg.

Flere tusen tilhengere samlet seg utenfor Brasils ambassade da det ble kjent at Zelaya oppholder seg der. Rundt 100 opprørspoliti tok oppstilling på stedet.

I kveld har myndighetene innført portforbud i hele Honduras, fra klokken 1600 til klokken 0600.

Les: Militærkupp i Honduras

SISTE NYTT

Siste nytt