UD vurderer å sende Brende til Kongo

KINSHASA (NRK): Norge trapper opp arbeidet med å få løslatt Joshua French så fort som mulig. UDs spesialutsending Kai Eide sier at det kan bli aktuelt å sende utenriksminister Børge Brende til Kongo.

Spesialutsending og diplomat Kai Eide

Kai Eide har daglige møter med Joshua French i fengselet i Kinshasa for å bli kjent med ham.

Foto: Øyvind Nyborg/NRK

– Vi vurderer å sende utenriksminister Børge Brende til Kongo, dersom det er hensiktsmessig, sier Eide til NRK søndag.

French ble mandag for en knapp uke siden tiltalt for å ha dopet ned og kvalt kameraten Tjostolv Moland på cella i fengselet 18. august i år. Både Kripos, norsk UD og Frenchs forsvarer mener at dette ikke kan stemme.

Møter på høyt nivå

Allerede torsdag hadde UD andre spesialutsending Andreas Gaarder, møte med Kongos visestatsminister og forsvarsminister. Eide vil følge opp møtene på høyt nivå.

Siden Kai Eide kom til Kongo fredag, har han hatt daglige møter med Joshua French. Målet har vært å bli kjent med ham. Han sier at French har full støtte fra Norge.

– French er ved godt mot, men han lever under vanskelige forhold og har vært gjennom traumatiske opplevelser. Jeg tror det har virket oppmuntrende på han at oppmerksomheten hos norske myndigheter er så stor, sa Eide til NRK fredag.

Bekymret for Frenchs helse

Kripos deltok i obduksjonen av Moland, og det ble ifølge dem ikke gjort funn som tyder på at det har skjedd noe kriminelt.

Ifølge Kripos ble det funnet spor av alkohol i blodet til Moland, men ikke av beroligende legemiddel, slik kongolesiske myndigheter nå bruker som begrunnelse for å ta ut drapstiltale mot Joshua French.

Norske myndigheter har flere ganger uttrykt bekymring for Frenchs helse, og stiller seg uforstående til tiltalen mot norsk-briten. French sier til NRK at engasjementet har gitt ham nytt mot i saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt