Hopp til innhold

Vulkanutbrudd på sjødypet fanget på video

For første gang noensinne har forskere vært vitne til et undersjøisk vulkanutbrudd. Det blir regnet som et stort geologisk gjennombrudd, og hendelsen ble tatt opp på video.

Video nsps_upload_2009_12_18_11_40_10_1821.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se videoen av det spekakulære utbruddet.

En undervannsrobot på 1.100 meters dybde filmet utbruddet i forbindelse med en ekspedisjon nær Samoa i Stillehavet i mai. HD-videoen ble presentert nylig under en geofysikk-konferanse i San Francisco .

Vulkanen er omtrent ni kilometer lang og seks kilometer bred.

25 år med leting

Robotarmen til Jason ved det undersjøiske vulkanutbruddet nær Samoa

Robotarmen til Jason nær vulkanutbruddet.

Foto: (AP Photo/NSF NOAA)

Den oppsiktsvekkende videoen viser et spektakulært syn. Røde magmabobler skytes opp og etterlater seg en røyklignende svovelsky. Magmaboblene fryses nesten umiddelbart idet de treffer det kalde vannet og faller mot havbunnen som svarte steiner.

Det har tatt 25 år med intens leting før noen endelig kunne se et undervannsutbrudd.

Det meste foregår under vann

Forskere fra amerikanske NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) og National Science Foundation har intensive studier av havbunnen bak seg, men har aldri vært vitne til noe lignende.

80 prosent av all vulkansk aktivitet på jorden foregår under vann, men hittil har det nesten vært en umulig oppgave å være på riktig sted til riktig tid.

Oppdragets leder, Joseph Riesling, fant vulkansk materiale i vannet nær området i fjor. Han skjønte da at en vulkan i nærheten hadde et utbrudd.

Reker ser ut til å trives

Reker nær undersjøisk vulkanutbrudd ved Samoa

Reker like ved utbruddet.

Foto: AP /NSF NOAA)

Undervannsroboten, kalt Jason, tok prøver ved vulkanen. Den var så nærme som tre meter fra vulkanen. Forskerne sier at vannet rundt vulkanen var surere enn batterisyre. Likevel lever reker og mikrober i dette tøffe miljøet.

Biologer vil nå studere disse artene for å se om miljøet har gjort dem unike i forhold til lignende skapninger andre steder.

Utbruddet gir også anledning til å studere hvordan et materiale kalt boninitt blir skapt. Tidligere har denne bergarten bare blitt funnet i prøver fra utdødde vulkaner som er minst én million gamle.

SISTE NYTT

Siste nytt