Seperatister viste fram OSSE-gisler

OSSE-observatørene som er tatt til fange i Slavjansk i Ukraina, sier de har blitt behandlet bra. Men de vet ikke når de blir sluppet fri.

OSSE-gisler Ukraina

De åtte gislene møtte pressen søndag ettermiddag.

Foto: VASILY MAXIMOV / Afp

Gisler Slavjansk, Axel Schneider i midten, Viasiljev Ponomarjov til høyre

Et ukent gissel til venstre og tyske Axel Schneider.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Separatistlederen har tidligere beskyldt OSSE-observatørene for å være spioner, men har uttalt at de er villige til å sette dem fri i bytte mot løslatelsen av en gruppe opprørere som er i ukrainske myndigheters arrest.

Åtte av de 13 ble presentert for rundt 60 journalister på rådhuset i Slavjansk søndag ettermiddag. Den tyske observatøren sier at han ikke er blitt skadd.

– Alle er i god form, men vi vet ikke når vi kan komme oss hjem, sa Axel Schneider.

– Krigsfanger

– De er krigsfanger. I vår by er det krig, militært personell som ikke har nødvendige tillatelser blir sett på som krigsfanger, sier Ponomarjov.

En delegasjon fra OSSE sitter i møter med separatistene i Slavjansk for å forhandle fram en frigivelse.

Ponomarjov hevder videre at de tre ukrainske offiserene de har tatt, gjennomførte en operasjon mot separatister i byen Horlivka i nærheten av Slavjansk i natt.

– Det var sju menn som var inne på vårt territorium. De ble oppdaget og vi fikk tatt tre av dem, sier han.

Vaktpost Slavjansk

Ukrainske soldater ved en vaktpost utenfor Slavjansk.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Krever utveksling

Når det gjelder OSSE-gislene sier ukraineren at det er et grunnleggende krav at observatørene må utveksles med arresterte separatister.

Ponomarjov sier han ikke har vært i kontakt med russiske myndigheter om gislene.

Observatørgruppen fra OSSE består av tre tyske militære, en tysk tolk og militære observatører fra Tsjekkia, Polen, Sverige og Danmark. I tillegg er fem ukrainere med i gruppen.

Delegasjonen på 13 mann ble bortført fredag da en gruppe prorussiske separatister omringet bussen de satt i like utenfor Slavjansk. De skal nå være brakt inn til selve byen.

Lørdag ble det kjent at OSSE har sendt en gruppe forhandlere til det østlige Ukraina for å forsøke å få frigitt observatørene. Organisasjonen frykter at gislene skal bli brukt som menneskelige skjold.

Brende krever løslatelse

Vjatsjeslav Ponomarjov

OSSE frykter at Viasiljev Ponomarjov og hans menn skal bruke OSSE-gislene som menneskelige skjold.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

Utenriksminister Børge Brende (H) krever at observatørene som er tatt til fange, må slippes fri umiddelbart.

– Observatørene spiller en sentral rolle i å overvåke utviklingen på bakken og viderebringe objektiv informasjon fra en ellers svært uoversiktlig situasjon. Dette gjør observatørenes arbeid spesielt viktig. Jeg forventer at medlemmene av delegasjonen som er tatt til fange, slippes fri umiddelbart, og at alle observatørene får fortsette sitt arbeid uhindret, sier han.

Norge bidrar i OSSEs arbeid i Ukraina, men ingen nordmenn var altså med i delegasjonen som er tatt til fange.

Flere sanksjoner

G7-landene setter mandag flere russere på sine sanksjonslister, som følge av det de hevder er Russlands destabilisering i Øst-Ukraina.

Hvert G7-land skal selv avgjøre hvilke sanksjoner de vil innføre, og straffetiltakene vil deretter bli koordinert, opplyser en amerikansk kilde.

EU kommer til å utvide sanksjonslisten med 15 nye navn og vil fokusere på russere som antas å stå bak uroen i Ukraina, opplyser en informert kilde.


SISTE NYTT

Siste nytt