Dansk legemiddelfirma vil stanse dødsstraff-medisin

En dansk legemiddelprodusent reagerer kraftig på at deres epilepsimedisin brukes ved henrettelser i amerikanske fengsler.

Dødsseng, dødsstraff

Det danske legemiddelet Nembutal brukes i forbindelse med dødsstraff med giftsprøyte. Det vil produsenten ha seg frabedt.

Foto: DAVID J. PHILLIP / AP

Amerikanske myndigheter tok i bruk legemiddelet Nembutal fra den danske produsenten Lundbeck, etter at de fikk problemer med å hente inn nok av middelet thiopental som ble brukt tidligere.

Nembutal er i utgangspunktet en medisin som brukes for å behandle alvorlige epilepsianfall, men amerikanske myndigheter har begynt å bruke det som bedøvelse ved henrettelse med giftsprøyte.

– Forferdet

Danmarks utenriksminister Lene Espersen har tidligere sendt et brev til guvernørene i de aktuelle delstatene hvor hun ber om at de gjør alt i sin makt for å stanse misbruket av den danske medisinen.

Nå har også legemiddelfirmaet Lundbeck sluttet seg til protesten, skriver Wall Street Journal.

– Vi er forferdet over dette og prøver å finne måter å forhindre at fengslene får tak i preparatet. Blant annet ved å stramme inn reglene for distribusjon, sier talsmann for Lundbeck Mads Kronborg til den amerikanske avisen.

Vurderte å stanse produksjonen

Legemiddelfirmaet vurderer nå blant annet å stille strengere krav og forutsetninger for hvem som får kjøpe legemiddelet og hva det kan brukes til.

De har også vurdert å stanse produksjonen av Nembutal, men innså at det ville føre til at epilepsipasientene ble skadelidende.

Ifølge di.se planlegger Lundbecks direktør Ulf Winberg å skrive et brev til fengselsdirektørene og fangene og fortelle at det ikke er trygt å bruke medisinen i sammensetning med giften som brukes under henrettelsene, siden man ikke har testet effekten av dette.

Så langt er et titalls amerikanere henrettet ved bruk av Nembutal og ytterligere sju står for tur i løpet av den neste måneden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt