NRK Meny
Normal

Vil ikke endre maktforholdet

Dmitrij Medvedev vant presidentvalget i Russland overlegent og vil styre utenrikspolitikken, men ikke forandre maktforholdet til regjeringen.

Putin og Medvedev

Det blir ikke noen endringer i maktforholdet mellom Medvedev(til høyre) og Putin, som etter alle solemerker blir statsminister.

Foto: POOL / REUTERS

Da 97,3 prosent av stemmene var talt opp, hadde Medvedev fra partiet Det forente Russland sikret seg 70,17 prosent.

Det  viser tall fra den statlige valgkommisjonen, og russernes støtte til Medvedev er dermed like stor som den nåværende presidenten Vladirmir Putin har nytt godt av.

SE VIDEO: MEDVEDEV OG PUTIN FEIRET SAMMEN

Kommunistlederen Gennadij Ziuganov hadde fått 17,8 prosent av stemmene, mens Vladimir Zjirinovskij fra Det liberaldemokratiske partiet hadde fått 9,41 prosent.

69,6 prosent av de 109 millioner stemmeberettigede avla stemme, melder NTB.

Les også: Støre betenkt over valget

Les også: Feiret sammen på rockekonsert

Les også: Storfavoritten stemte

 

68,8 prosent hadde Medvedev da denne avisen var trykket

Opp, opp. Da morgenutgaven av denne avisen var rykende fersk, hadde Medvedev fått 68,5 prosent av stemmene, og fortsatt steg tallet.

Foto: DENIS SINYAKOV / REUTERS

Vil styre utenrikspolitikken

Den statlige valgkommisjonen utropte Medvedev som vinner allerede da 70 prosent av stemmene var talt opp.

42-åringen, som er den yngste russiske lederen siden tsar Nikolaj II,  har lovet å videreføre Putin politikk.

– Men utenrikspolitikk blir i henhold til grunnloven styrt av presidenten, understreket han under en pressekonferanse i natt.

Men den tidligere jussprofessoren pekte samtidig på at grunnloven klart definerer hvem som skal ha makt over hva og la til at han ikke akter å gjøre endringer på dette.

Putin vil etter alt å dømme bli statsminister, og hvem av de to som i realiteten kommer til å sitte med mest makt, er ifølge enkelte analytikere et åpent spørsmål.

USA lover samarbeid

De fleste analytikere mener også at valget var lite demokratisk, selv om valgdeltakelsen var høy, og i USA hevder Hillary Clinton at russerne i realiteten var fratatt muligheten til å velge sin neste president.

Valget var en milepæl i landets retrett fra demokrati, hevder Hillary Clinton, som håper å bli demokratenes presidentkandidat i USA.

Særlig legger hun vekt på at Medvedev ble båret fram som kandidat av Putin.

– Putin har slått ned på uavhengige medier, plaget og fengslet politiske motstandere og gjort valg til en deprimerende øvelse, mener hun, men hun er likevel villig til å samarbeide med Russland om hun blir president. 

– Vi har sammenfallende interesser, som for eksempel i kampen mot terrorisme og atomspredning, men Russland må forstå hvilke prioriteter USA har og at vi er villige til å stå hardt på disse, sa hun.

Den andre demokratiske presidentkandidaten Barack Obama er  mer forsiktig i sin kommentar til det russiske valget.

– Jeg er skuffet over at dette valget ikke var helt fritt og rettferdig, sier Obama, men også han vil samarbeide med Medvedev om han vinner presidentvalget.

Det hvite hus har ikke villet kommentere valget før det endelige, offisielle resultatet foreligger.

- Samme feilene

Heller ikke vestlige observatører mener at valget i Russland var spesielt demokratisk.

Europarådet presenterte i dag en rapport der det heter at valget i går "gjentok de samme feilene som ble begått i nasjonalforsamlingsvalget i desember".

Det blir blant annet pekt på at kandidatenes ulike tilgang til media reiser spørsmål om hvor rettferdig valget egentlig var. 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt