Hopp til innhold

Storfavoritten stemte

Dmitrij Medvedev blir regnet som en sikker vinner av presidentvalget i Russland. Han ankom stemmelokalet sammen med kona Svetlana.

Medvedev
Foto: DMITRY ASTAKHOV / AFP

-  Jeg er i godt humør. Våren er her, sa Medvedev da han sammen med sin kone  avla stemme i Moskva.

Medvedev, som er president Vladimir Putins håndplukkede kandidat, leder klart på meningsmålingene og har lite konkurranse å frykte fra de tre andre kandidatene i valget.

Selv om valgresultatet etter manges mening allerede er avgjort, gjorde Medvedev et poeng ut av å studere listen over kandidater i valglokalet, melder AFP.

Meningsmålingene har hittil vist at Medvedev trolig får rundt 70 prosent av stemmene. Det betyr at det ikke blir en annen runde i presidentvalget. Loven krever minst 50 prosent til en kandidat for at valget avgjøres i første runde.

Nett-TV: Russerne til stemmeurnene

Putin statsminister

Medvedev, som i dag er Russlands førstestatsminister, har lovet å utnevne Putin til ny statsminister, og analytikere tror Putin fortsatt vil ha den reelle makten i landet.

Putin og kona Ludmila på vei til valglokalet

Putin og kona Vladimir Ludmila på vei til valglokalet.

Foto: MIKHAIL METZEL / AFP

Også Putin avla sin stemme i dag, sammen med sin kone Ludmila, i et valglokale i Moskva.

Han virket svært så avslappet og smilende der han kom for å stemme på sin etterfølger. I mars er det over etter åtte års presidentperiode.

Også Sovjetunionens siste president, Mikhail Gorbatsjov stemte i dag. Han, som mange betrakter som demokraties far i Russland, har gitt uttrykk for at han ikke liker den måten Putin håndplukket sin etterfølger på.

Frykter lav valgdeltakelse

De første valglokalene åpnet på halvøya Tsjukotka øst i Sibir lørdag kveld, søndag morgen lokal tid.

I alt 109 millioner russere har stemmerett, men det er uvisst hvor mange av dem som vil delta i et valg som etter alle solemerker er avgjort på forhånd.

Valgdeltakelsen la søndag ettermiddag an til å bli større enn ved forrige presidentvalg, i 2004. Midt på dagen hadde 48 prosent av velgerne stemt, og da var det fortsatt sju timer til siste valglokale skulle stenge.

Russiske myndigheter frykter at lav valgdeltakelse skal frata valget legitimitet, og ifølge analytikere vil Kreml prøve å sikre et frammøte på minst 70 prosent.

Russland har hele elleve tidssoner, og de siste valglokalene, i Kaliningrad, stenger først klokka 19.00 søndag kveld norsk tid.

Kort tid etter ventes de første valgdagsmålingene.

Les også: Presidentvalget i gang

Les også: Om kunnskapsløyse og politikk

Les også: Presidentvalg i USA og Russland  

Les også: Fire kandidater - ingen konkurranse

Les også:  Et gjennomført valgsystem?

SISTE NYTT

Siste nytt