Republikanere vil ha høyere skatt - for de fattige

Flere av dem som vil bli republikanernes presidentkandidat neste år krever nå at de med dårligst råd betaler mer skatt.

Rick Perry

Texas-guvernør Rick Perry med en øks for å vise hva han vil gjøre med skatter, utgifter og byråkrati.

Foto: Charles Krupa / Ap

En cupcake med tre ni-tall

En cupcake med tre ni-tall, som skal representere skatteplanen til den republikanske kandidaten Herman Cain.

Foto: JASON REED / Reuters

Lavere skatt og kutt i det statlige budsjettene har vært et republikansk mantra siden det brakte Ronald Reagan inn i Det hvite hus for 30 år siden.

Etter at Tea Party-bevegelsen har fått økt innflytelse i det republikanske partiet har kravene om lavere skatter blitt ytterligere forsterket.

I høst har imidlertid flere av kandidatene som er med i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat tatt til orde for høyere skatter, men at det er de fattige som skal betale mer skatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter i Staten Island, New York

Demonstranter i Staten Island, New York, viste allerede 15. april 2009 hva de syntes om Barack Obamas skatteforslag. Det var en av de første demonstrasjonene i det som skulle bli kjent som Tea Party-bevegelsen.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

47 prosent betaler ikke skatt

Michelle Bachmann

Tea Party-yndlingen Michele Bachmann på valgmøtet i South Carolina Christian Chamber of Commerce 19. juli i år der hun tok til orde for at også de fattige skal betale høyere skatt.

Foto: BRETT FLASHNICK / Ap
Ron Paul

Presidentkandidat Ron Paul er den mest ekstreme av kandidatene.

Foto: Cheryl Senter / Ap

Kravet om at fattige skal betale mer i skatt kommer som en reaksjon på fokuset på at de rikeste amerikanerne betaler lite skatt.

Den første av presidentkandidatene som tok til orde for at de fattige skal betale høyere skatter var kongressrepresentanten Michelle Bachmann.

– En del av problemet i dag er at bare 53 prosent betaler statlig inntektsskatt i det hele tatt, 47 prosent betaler ingenting. Vi må gjøre skattegrunnlaget bredere slik at alle betaler noe, selv om det bare er en dollar, sa Bachmann på et valgmøte i South Carolina i juli i år.

Texas-guvernøren Rick Perry er også en av dem som har krevd at fattige må betale mer i skatt.

– Vi er forferdet over urettferdigheten i at nesten halvparten av alle amerikanere ikke betaler inntektsskatt, sa Rick Perry da han 13. august i år lanserte sitt presidentkandidatur.

Etter at både Bachmann og Perry har angrepet de som ikke betaler skatt, har slagordet «We are the 53 %» dukket opp som en motsats til Occupy Wall Street-bevegelsen.

Mener skatt er grunnlovsstridig

Ron Paul er den mest ekstreme av presidentkandidatene i skattespørsmål.

Den republikanske kongressmannen fra Texas mener at inntektsskatt er i strid med USAs grunnlov.

Se: Hele USAs grunnlov (ekstern lenke)

Paul vil i stedet dekke inn statens inntekter ved hjelp av moms og tollinntekter.

Moms er også svaret for forretningsmannen Herman Cain.

Han har lansert en plan han kaller 9-9-9. der han går inn for en moms på ni prosent, samtidig som han vil sette ned inntekts- og foretaksskatt til ni prosent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skilt ved dyrehage

Et skilt ved hovedinngangen til dyrehagen i Minnesota viste 1. juli i år at dyrehagen var stengt fordi demokrater og republikanere i delstatskongressen ikke hadde blitt enige om budsjettet. Republikanerne nektet blankt å være med på skatteøkninger og dermed ble tusenvis av statsansatte permittert fra jobbene sine.

Foto: Hannah Foslien / Afp

Betaler trygdeavgift

Mange av dem som ikke betaler inntektsskatt i USA lever under fattigdomsgrensen.

En rapport fra The Brookings Institute viser at fattigdommen har økt kraftig i USA det siste tiåret og 49 millioner amerikanere – 16 prosent av befolkningen – nå lever under fattigdomsgrensen.

Les: Økende fattigdom i USA

Selv om de ikke betaler statlig inntektsskatt, så betaler likevel alle som er i arbeid i USA trygdeavgift, enten de har høye eller lave inntekter.

Les også: Debattflause kan ha sendt Perry ut av presidentvalgkampen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt