Vil diskutere Syria over middag

Etter at Russlands president Vladimir Putin og USAs Barack Obama hadde håndhilst høflig foran fotografene i St. Petersburg, ble de enige om å snakke om det alle lurer på, krisen i Syria, over kveldens middag.

Vladimir Putin og Barack Obama håndhilser under G20-møtet

G20-vert Vladimir Putin tok imot alle statslederne, også USAs Barack Obama, da de ankom Konstantinpalasset i St. Petersburg i dag.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

– Mange har spurt meg når og hvordan vi kan ta opp andre viktige temaer, som situasjonen i Syria, under G20-møtet, sa Putin i sin åpningstale i dag, før han fortsatte.

– Jeg foreslår at vi gjør dette under middagen, så kan vi den første delen av møtet diskutere de økonomiske problemene vi egentlig er samlet for å diskutere og som er kjernen i G20.

Smilte og hilste

På forhånd var det knyttet stor spenning til møtet mellom de to statslederne fra Russland og USA, både på grunn av deres uenighet knyttet til Syria og på grunn av Edward Snowdens russiske visum.

De to møttes kort og smilte da Obama ankom Konstantinpalasset i sin berømte svarte bil «The Beast».

Det hvite hus opplyste også i dag at Obama vil holde bilaterale samtaler med statsoverhodene i Frankrike og Kina mens han er i Russland.

Syria-krisen

I dag ankom 19 av verdens mektigste statsledere, samt EU, Konstantinpalasset i St. Petersburg. De er egentlig samlet for å diskutere ulike økonomiske spørsmål, men håndteringen av krisen i Syria vil trolig overskygge de andre temaene på dagsorden.

Både USA og Russland hevder å ha innhentet materiale om bruk av nervegass i og rundt Damaskus. Og begge land har sendt marinefartøy til Middelhavet. Det samme har Frankrike.

Nå avventer verden hva FN-inspektørene vil legge frem av bevis, og Purin har gjort det klart at det kun er deres analyser som kan få Russland til å eventuelt støtte en resolusjon mot det syriske regimet.

Kjølig

Forholdet mellom Putin Obama har fått mye oppmerksomhet i forkant av møtet.
Mange kommentatorer mener forholdet er blitt merkbart kjøligere. Ikke bare uenighet om krisen i Syria, men også Libya-krigen, striden om USAs rakettskjold og varsleren Edward Snowdens asyl i Russland har bidratt til det.

Når statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk møte Obama i Stockholm onsdag, så var det fordi den amerikanske presidenten avlyste et planlagt møte med Putin i forkant av G20-møtet som følge av Snowden-saken.

Dagen før møtet skulle begynne, var det fortsatt uklart om Obama og Putin overhodet vil treffes på tomannshånd i St. Petersburg, noe de nå altså har gjort og som USAs utenriksminister John Kerry forsikret om at de også ville gjøre for å diskutere krisen i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt