Hopp til innhold

Syria overskygger økonomi på G20-møte

Torsdag formiddag ankommer verdens 19 mektigste ledere G20-toppmøtet i St. Petersburg. Syriakrisen truer med å overskygge samtalene om verdensøkonomien.

Fra klokken 10 ankommer statsledere fra hele verden til G20-toppmøtet i St. Petersburg i Russland. Kinas president Xi Jinping, USAs president Barack Obama, Frankrikes president Francois Hollande, Forbundskansler i Tyskland Angela Merkel og Storbritannias statsminister David Cameron er blant dem som deltar.

Statslederne ankommer G20-toppmøtet

President Obama ankommer G20-møtet i St. Petersburg

President Obama ankom i presidentflyet Air Force One St. Petersburg torsdag formiddag.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters
Vladimir Putin

Russlands president Vjadimir Putin er vert for G20-møtet i St. Petersburg ettersom Russland har formannskapet i gruppen i år.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters
Barack Obama og Shinzo Abe

Obama hilste på den japanske statsministeren Shinzo Abe før de to skulle snakke sammen på toppmøtet torsdag.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

– Det er ventet et veritabelt diplomatisk slag mellom de som vil ha en militært luftangrep mot Syria nå, og legitimitetslinjen som bygger på at det utelukkende er FN som kan gi mandat til en slik aksjon mot en suveren stat, sier NRKs Russland-korrespondent, Hans-Wilhelm Steinfeld.

På den ene siden står Obama, og på den andre siden står president Putin sammen med Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Det har på forhånd vært spenning knyttet til om det blir en samtale på tomannshånd mellom Barack Obama og Putin på møtet.

– Putin sier nå han håper det skal være mulig å få til en fornuftig samtale om Syria med Obama, sier Steinfeld.

Nervegass overskygger

Syria-krisen og striden om den antatte bruken av nervegass er ventet å overskygge den opprinnelige dagsorden på møtet. Både USA og Russland hevder å ha innhentet materiale om bruk av nervegass.

– Men begge siders innsamlede dokumentasjon er uvesentlig. Som Putin sier er det kun FN-inspektørenes konklusjoner, basert på analyser fra laboratorier, lagt frem for Sikkerhetsrådet, som kan få ham til å støtte en resolusjon om å straffe det syriske regimet, sier Steinfeld.

Fattige land henger etter

Veksten i store utviklingsland faller mer enn ventet, advarer Det internasjonale pengefondet (IMF) før G20-landene møtes i St. Petersburg.

I en ny rapport peker IMF på at økonomien i flere store utviklingsland er blitt dårligere, parallelt med at veksten i mange rike land ser ut til å ta seg opp.

– Alt i alt er bekymringen for en lengre periode med svak global vekst fortsatt høy, heter det i rapporten.

Den er utarbeidet i forbindelse med G20-møtet som begynner torsdag. Selv om krisen i Syria trolig vil bli hyppig diskutert på møtet, er det økonomiske spørsmål som egentlig står øverst på dagsordenen.

Lavere råvarepriser

IMF mener det viktigste bidraget til verdens økonomiske vekst nå kommer fra USA. Og slik vil det fortsette å være en stund framover.

Utviklingen i Kina, Brasil og India har derimot bidratt til å redusere veksten i de framvoksende økonomiene med 2,5 prosentpoeng etter 2010.

For land som eksporterer råvarer, har lavere råvarepriser også bidratt til dårligere økonomiske utsikter.

I vår begynte USAs sentralbank å signalisere at den kan komme til å begrense sine omfattende tiltak for å stimulere økonomien med støttekjøp av statsobligasjoner. Dette har bidratt til at mange investorer har trukket seg ut av store utviklingsland for å oppnå høyere avkastning andre steder.

Som et resultat har valutaene i land som India, Brasil og Tyrkia blitt betydelig svekket.

Slår ned på skattesvindel

BRICS-landene møtes under G20-møtet i Strelna

Lederne for de 'ny-industrialiserte' landene i BRICS-gruppen: Brasil, Russland, India, China og Sør-Afrika møttes torsdag for egne samtaler i Strelna like utenfor St. Petersburg.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

Ved siden av verdensøkonomiens generelle tilstand er tiltak mot skatteunndragelse blant multinasjonale selskaper noe av det som skal diskuteres i St. Petersburg.

Regulering av såkalte skyggebanker og de internasjonale markedene for derivater – som anslås å ha en samlet verdi av 3 800 000 milliarder kroner – vil også bli tema på møtet.

Organisasjonen for økonomiske samarbeid og utvikling (OECD) mener G20-landene har en sjelden mulighet til å slå ned på skattesvindel hvis de blir enige om automatisk utveksling av bankdata.

– Slike øyeblikk dukker bare opp én gang i århundret, sa Pascal Saint-Amans fra OECD onsdag.

Han pekte på at det de siste årene har skjedd en stor endring når det gjelder holdningen til skatteunndragelser.

– For fire år siden var det å skjule penger noe som ble gjort uten risiko, de fire siste årene er det blitt risikabelt, sa han.

EU har allerede gitt beskjed om at unionen vil presse på for en avtale om automatisk informasjonsutveksling i bankvesenet på toppmøtet.

Nedkjølt av Snowden

Forholdet mellom Russlands president Vladimir Putin og hans amerikanske kollega Barack Obama har fått oppmerksomhet i forkant av møtet i St. Petersburg.

Mange kommentatorer mener forholdet er blitt merkbart kjøligere. Ikke bare uenighet om krisen i Syria, men også Libya-krigen, striden om USAs rakettskjold og varsleren Edward Snowdens asyl i Russland har bidratt til det.

Når statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk møte Obama i Stockholm onsdag, så var det fordi den amerikanske presidenten avlyste et planlagt møte med Putin i forkant av G20-møtet som følge av Snowden-saken.

Dagen før møtet skulle begynne, var det fortsatt uklart om Obama og Putin overhodet vil treffes på tomannshånd i St. Petersburg.

USAs utenriksminister John Kerry har imidlertid forsikret at de to vil få mulighet til å diskutere krisen i Syria på toppmøtet.

SISTE NYTT

Siste nytt