Hopp til innhold

Vil at FN skal fordømme FN

Den diplomatiske krisen rundt Syria har nådd et nytt bunnpunkt. Nå vil Den arabiske liga at FN skal fordømme sitt eget sikkerhetsråd for at de ikke har gjort nok for å stanse borgerkrigen i Syria.

Kofi Annan slutter som FNs spesialutsending til Syria

I går ble det kjent at Kofi Annan slutter som FNs spesialutsending til Syria. Nå blåser det opp til full diplomatisk krise i FN-systemet.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Etter at FNs spesialutsending til Syria, Kofi Annan, trakk seg i går, har verdens mektigste land kappet om å gi hverandre skylden for krisen i Syria.

Nå skal de ta stilling til om FNs sikkerhetsråd har gjort nok for å stanse krisen i landet.

For i dag skal FNs hovedforsamling stemme over et forslag fra Den arabiske liga som fordømmer FNs eget sikkerhetsråd for at de ikke har klart å stanse krigen i Syria.

Vil øke presset på Assad

Forslaget, som er skrevet av Saudi Arabia – et land som åpenlyst støtter opprørenes kamp mot den sittende Assad-regimet – fordømmer myndighetenes bruk av tunge våpen og deres manglende vilje til å trekke ut styrkene fra sivile områder, slik det står i Annans sekspunktsplan.

Teksten vil ikke være juridisk bindende, men ifølge BBC er hensikten å øke presset på Sikkerhetsrådet.

Bakgrunnen for misnøyen er at vetolandene Russland og Kina i Sikkerhetsrådet flere ganger har blokkert ulike forslag om sanksjoner mot Syria.

Skylder på hverandre

USA og Tyskland gir nå Russland og Kina skylden for at Annan trekker seg fra jobben som spesialutsending til Syria.

– En del av forklaringen ligger nok i den fastlåste situasjonen i FN, og nå er det på tide at Russland og Kina slutter med å dekke over for Assad, sier Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle.

Og han får støtte fra Det hvite hus.

– Annans uttalelser fremhever Russlands og Kinas manglende støtte til meningsfulle resolusjoner mot Assad-regimet, sier Obamas talsmann, Jim Carney.

Da det i går ble kjent at Annan vil trekke seg, ble nyheten møtt med sterk beklagelse verden over. Også Kina og Russland beklaget avgjørelsen.

Støre forstår Annan

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre forstår at Annan ønsket å trekke seg.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Her hjemme forstår utenriksminister Jonas Gahr Støre valget.

– Han la frem den eneste realistiske planen til en fredelig løsning. Den har partene på bakken ikke fulgt og Sikkerhetsrådet er splittet. Da er det egentlig ikke mye mer han kan gjøre. Og det er ansvarlig å si at de som har ansvaret, partene og sikkerhetsrådet, må ta det ansvaret. Han kan ikke sitte der som en form for unnskylding for at det ikke går som det skal i Syria, sier Støre til NRK.

I et innlegg i avisa Financial Times ber den tidligere generalsekretæren i FN Russland og USA om å redde Syria fra borgerkrigen.

– Syria kan fortsatt reddes fra den aller verste katastrofe. Men det forutsetter mot og lederskap fra alle faste medlemmer av Sikkerhetsrådet, inkludert president Obama og Putin, skriver Annan.

Han understreker at en vestlig militærintervensjon alene ikke vil løse krisen, og at en politisk løsning må være omfattende for å kunne vare.

Døde ligger i gatene

For mens kranglingen fortsetter i de diplomatiske kretsene, fortsetter kampene i Syria.

I følge aktivister skal regimevennelige styrker nå ha beleiret Hama og flere titalls sivile og opprører skal være drept.

Lokale Samordningskomiteer (LCC), som organiserer demonstrasjoner i landet, sier det er snakk om en massakre. Gruppen hevder rundt 50 personer er blitt drept, blant dem kvinner og barn.

Ifølge LCC er flere bygninger i Al-Arbaeen ødelagt, og hærens skarpskyttere skal være utplassert på hustak i området.

Opposisjonsgruppen Syrias nasjonale råd (SNC) sier regimestyrker startet bombingen av Hama torsdag.

– Antallet martyrer og sårede er uvisst ettersom døde kropper ligger igjen i gatene, og regimestyrkene hindrer innbyggerne i å hjelpe sårede og begrave døde, heter det i en uttalelse fra SNC.

Det er også ventet at det avgjørende slaget om Syrias nest største by, Aleppo, vil starte i løpet av kort tid. I to uker har kampene rast i byen, og begge sider i konflikten har hevdet de er på fremmarsj.

Assad selv har kalt kampen om den strategisk og økonomisk viktig byen, slaget som vil avgjøre landets fremtid.

SISTE NYTT

Siste nytt