Annan kaster inn håndkleet i Syria

Kofi Annan gir seg som FN og Den arabiske ligas spesialutsending for Syria. Han er lei av det han kaller urimelig kritikk og ren utskjelling i FNs sikkerhetsråd.

Kofi Annan

Kofi Annan gir seg i Syria

Foto: ALI JAREKJI / Reuters

FN-sjef Ban Ki-moon opplyser torsdag at Annan har bestemt seg for ikke å forlenge sitt mandat når det går ut i slutten av august.

– Jeg fikk ikke den støtten som saken hadde fortjent, sa Annan på en hastig sammenkalt pressekonferanse i Genève.

Kofi Annan har vært FN og Den arabiske ligas spesialutsending for Syria siden 23. februar i år, men gir nå opp forsøket på å mekle fram en fred mellom opprørere og regimet i Syria.

I begynnelsen av juli erkjente fredsmekleren at han hadde feilet i sitt oppdrag. Og diplomater i FN-systemet har uoffisielt sagt at USA og flere arabiske land den siste tiden har mistet tålmodigheten med Annans arbeid.

Sekspunktsplanen

Han var mannen bak sekspunktsplanen som tidligere i år fikk grønt lys for å få slutt på volden i Syria fra både president Bashar al-Assad og opposisjonen i Syria. Den gikk blant annet ut på å forplikte partene til dialog om en overgang til et demokratisk styre i landet.

Planen forutsatte også at det ble en umiddelbar stans i voldsbruken gjennom en våpenhvile som skulle overvåkes av FNs observatører.

Dessverre har volden avtatt etter at planen ble innført, og ingen av sidene har respektert den i sin helhet.

Annan understreket under pressekonferansen at hans sekspunktsplan for en løsning på den syriske konflikten ligger fast, og at den FN-støttede handlingsgruppen for Syria skal fortsette sitt arbeid.

Samtaler om erstatter

– Kofi Annan fortjener all ære for måten han uselvisk har brukt sine ferdigheter og sin prestisje i denne veldig vanskelige og potensielt utakknemlige oppgaven, sa Ban Ki-moon i dag.

Han la til at han nå er i samtaler med Den arabiske liga for å finne en erstatter for Annan.

– Jeg er overbevist om at mer blodutgytelse ikke er svaret. Hver eneste dag det fortsetter gjør det situasjonen verre og bringer stadig større lidelse til landet og regionen, sa han.

Det snart halvannet år lange opprøret, som nå blir karakterisert som en ren borgerkrig, har så langt krevd minst 20.000 menneskeliv, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

SISTE NYTT

Siste nytt