NRK Meny
Normal

Taliban med video av Bergdahls frigivelse

Taliban har publisert en 17 minutter lang video som viser den amerikanske soldaten Bowe Bergdahl idet han blir satt fri av Taliban-krigere i nærheten av den afghansk-pakistanske grensen.

Bergdahl

Videoen viser en overlevering av US Army-sersjanten Bowe Bergdahl, som er holdt fanget i nesten fem år. Han overleveres til US Special Operations Forces i en avsidesliggende del av den østlige Khost-provinsen.

Amerikaneren sitter i en hvit pickup, mens flere talibanere står utenfor bilen og snakker med ham. Bergdahl ser ut til å myse i det sterke lyset, og han nikker til det de sier.– Ikke kom tilbake til Afghanistan

En talibansoldat snakker med sersjant Bergdahl

Bergdahl sitter i en hvit pick-up-lastebil, mens flere talibanere står utenfor bilen og snakker med ham.

Foto: REUTERS TV / Reuters

På videoen filmes også væpnede menn som er plassert på bergtoppene rundt dalen, samtidig som amerikanske kamphelikoptre av typen Blackhawk nærmer seg møtepunktet.

Idet ett av helikoptrene lander, blir Bergdahl ført fram av to menn. En av dem leier amerikaneren i hånden, mens den andre vifter med et hvitt tørkle som er festet til en trepinne. De blir møtt av tre menn som fører Bergdahl videre til helikopteret.

Idet helikopteret tar av, dukker det opp en melding på engelsk:

– Ikke kom tilbake til Afghanistan. Neste gang tar vi deg. Du vil ikke forlate landet i live, sier en av de afghanske opprørerne til Bergdahl før han overleveres.

Taliban med video av Bergdahls frigivelse
Foto: Skjermdump

Byttehandel

Sersjant Bergdahl ble frigitt i bytte for fem høytstående Taliban-tjenestemenn som har blitt holdt på den amerikanske fengselet på Guantanamo Bay på Cuba.

Fangene som er løslatt i bytte var svært høyt rangerte opprørerne med mye makt. I avtalen som er forhandlet frem av Qatar, vil de løslatte måtte oppholde seg i emiratet for de neste 12 månedene.

To av de løslatte mennene var blant annet viseminister for etterretningtalibanregimet før invasjonen i 2001, Mohammed Fazl, og viseforsvarsministeren, Abdul Haq Wasiq.

I en hemmelighet rapport gjort av det amerikanske forsvarsdepartementet mente de at Wasiq utgjorde en høy risiko og at han hadde en svært høy etterretningsverdi, ifølge The Wall Street Journal.

– Han var sentral i Talibans forsøk på å danne allianser med andre islamske fundamentalistiske grupper for å kjempe sammen med Taliban mot amerikanske og koalisjonsstyrker etter angrepet 11 september 2001. Innsatte utnyttet hans kontor for å støtte Al Qaida og for å hjelpe Taliban-krigere å unngå å bli tatt til fange, står det i rapporten.

Kritikk av Obama

Kritikken mot avtalen som gjorde at krigsfangen sersjant Bowe Bergdahl lørdag slapp fri fra Taliban, tiltar i styrke. Opposisjonen anklager president Barack Obama for å ha handlet utenfor amerikansk lov i avgjørelsen om å bytte fem Guantanamo-fanger mot Bergdahl, ettersom Kongressen ikke ble informert før beslutningen ble tatt.

Nyhetsbyrået Reuters har foreløpig ikke fått bekreftet om videoen er autentisk eller om den er manipulert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt