Hopp til innhold

Vellykket SpaceX-oppskyting: – Dette har vi ventet på lenge

Lørdag gjennomførte Elon Musks sin drøm om å sende mennesker i verdensrommet. Nå flyr SpaceX-raketten mot historie.

SpaceX-raketten Falcon 9 med to amerikanske astronauter om bord i romkapselen Crew Dragon, ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida klokken 21.23 norsk tid lørdag.

Dermed er den første bemannede oppskytingen fra USA på ni år en realitet.

– Dette har vi ventet på lenge. Det er gått ni år siden sist, nå er det gjort. Vi har klart det, sa en nærmest gråtkvalt Nasa-sjef Jim Bridenstine etter oppskytingen.

Det var jubel og applaus blant de mange på bakken og inne på Kennedy Space Center som fulgte spent med. Også president Donald Trump er til stede for å overvære oppskytingen.

– Dette er utrolig, var Trumps første kommentar.

Like før klokken 19.00 norsk tid tok de to astronautene Doug Hurley og Bob Behnken på seg draktene sine igjen og gikk om bord på romskipet for å gi den historiske ferden et nytt forsøk.

Like før klokken 21.00 ble det gitt klarsignal til å fylle på drivstoff på raketten. Oppskytingen gikk helt etter planen klokka 21.22 norsk tid, og etter ett minutt brøt raketten lydmuren på sin vei ut i verdensrommet og den internasjonale romstasjonen ISS.

Ferden vil ta rundt 19 timer. Går alt etter planen, ankommer de ISS om lag klokken 16.30 norsk tid søndag.

kFSJxRfDdok

Donald Trump og visepresident Mike Pence overværer den historiske oppskytingen fra Kennedy Space Center i Florida.

Foto: JONATHAN ERNST

Første kommersielle tur med mennesker

Tesla-eieren Elon Musk sin SpaceX er det første kommersielle selskapet som sender mennesker til den internasjonale romstasjonen ISS.

Selskapet har siden 2012 sendt opp laste-romkapsler til den internasjonale romstasjonen, og i 2018 sendte også Tesla-milliardæren en rød Tesla opp i verdensrommet sammen med en Falcon Heavy.

– Det er åpenbart et stort steg å gå fra last til å sende opp to personer som er fedre og har familie, sier visepresident Hans Koenigsmann i SpaceX, ifølge NTB.

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier etter oppskytingen at det blir spennende å følge utviklingen av kommersiell romfart.

– Det blir utrolig spennende å følge med på den første private oppskytningen. Romvirksomheten utvikler seg i rakettfart, og SpaceX er et godt eksempel på hvordan sektoren har gått fra å være dominert av statlige aktører til å åpnes for det kommersielle markedet, sier Nybø i en uttalelse.

Laster Twitter-innhold

Fryktet været

Onsdagens oppskyting måtte avlyses i siste liten.

Kun 17 minutter før astronautene Behnken og Hurley skulle forlate Cape Canaveral i Florida, ble det gitt beskjed om at været var for dårlig.

Dermed ble bæreraketten Falcon 9 med romkapselen Crew Dragon stående på bakken.

Ifølge BBC var det ventet at værforholdene kunne bli varierende denne gangen også.

CNN skrev at værforholdene kunne bli omtrent som på onsdag og at det var en 50 prosents sjanse for at det ble en oppskyting lørdag.

Men lørdag ettermiddag lokal tid bedret værforholdene seg betraktelig, og holdt seg innenfor det akseptable for at den historiske ferden kunne gjennomføres.

Elon musk

Elon Musk (i dress) sammen med NASA-sjef Jim Bridenstine (t.v.) og astronautene Douglas Hurley og Robert Behnken (t.h.).

Foto: Philip Pacheco / AFP

Regn eller torden

Den største bekymringen var regn eller tordenvær i nærheten av oppskytningsstedet ved NASAs Kennedy Space Center.

Kravene til værforhold under oppskyting er likevel større når mennesker skal være med på ferden, sammenlignet med ubemannede oppskytinger.

– Vi setter i gang oppskytingen når vi er klare, kommenterte Nasa-direktør Jim Bridenstine.

Det er Nasa som styrer oppskytningen, men SpaceX som bestemmer og gir det endelige klarsignalet til å starte oppskytingen.

Det ble imidlertid allerede lagt planer for et nytt forsøk søndag klokken 21, om forsøket måtte utsettes nok en gang.

SISTE NYTT

Siste nytt