Vatikanet protesterer mot Belgia

Vatikanet har protestert til Belgia over måten politiet opptrådte på da det gjennomsøkte hovedkvarteret til den katolske kirken i landet i forbindelse med etterforskningen av overgrepssaker.

Belgisk politi

Belgisk politi på vei inn i hovedkvarteret til den katolske kirken i Belgia.

Foto: MARC GYSENS / Afp

- Rettsvesenet gjør jobben sin og har rett til å gjennomføre razziaer. Likevel finner jeg det en smule overraskende at politiet gikk så langt som til å snuse rundt biskopgraver, sier lederen for den katolske kirken i Belgia, erkebiskop Andre-Joseph Leonard.

I protesten er Vatikanet krassere i ordbruken og gir uttrykk for sjokk over måten ransakingen ble gjennomført på, og indignasjon over at to biskopgraver også ble undersøkt.

Det fikk Belgias ambassadør høre da Vatikanets utenriksminister overrakte protesten.

Les også: Razzia mot Den katolske kirke i Belgia

Bygninger ble gjennomsøkte mens en utsending fra Vatikanet hadde et møte med belgiske biskoper.

Erkebiskop Leonard er også overrasket over at biskopene som var med på møtet ble holdt tilbake til seint på kvelden. Biskopenes måtte også gi fra seg mobiltelefonene sin i flere timer.

Bakgrunnen for møtet, og for politiaksjonen, er nye beskyldninger om at prester har forgrepet seg på barn, og mistanke om at den katolske kirken i Belgia ikke har lagt alle kort på bordet.

SISTE NYTT

Siste nytt

NRKs korrespondenter i Cape Town, Berlin, Beijing og i New York orienterer om den nye koronavarianten.

Dette er koronareglene hvis du skal reise til utlandet

Med nye smittebølger på vei en rekke steder gjelder det å holde seg oppdatert på de ulike lands regler. Nye reiserestriksjoner kan innføres på meget kort varsel.

Nå får Magdalena Andersson sin andre sjanse

Hun må styre på et borgerlig budsjett. Likevel blir Magdalena Andersson (S) i dag – igjen – Sveriges første kvinnelige statsminister.