Razzia mot Den katolske kirke i Belgia

Politiet gjennomførte razzia mot hovedkvarteret til hovedkvarteret i Den katolske kirke i Belgia.

Belgium Archbishop Raid

Hjemmet til Godfried Danneels, lederen for katolikkene i Belgia gjennom 20 år, ble gjennomsøkt.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Politiet gjennomførte razzia mot både hovedkvarteret og hjemme hos Belgias toppkardinal gjennom 20 år, Godfried Danneels. Bakgrunnen for aksjonene som ble gjennomført torsdag var nye beskyldninger om overgrep mot barn fra prester, og mistanker om at Den katolske kirke i Belgia ikke har lagt alle kort om overgrepene i landet på bordet.

Les også: Paven ber om unnskyldning
Les også: Den katolske kirken i Sverige skjulte overgrep
Les også:
Tysk biskop går av etter anklager

– Vi har nylig mottatt uttalelser om fakta som knytter seg til seksuelle overgrep mot barn fra en rekke personer innenfor kirken. Formålet med disse undersøkelsene er å verifisere dette, og eventuelt sikre beviser, sier Jean Marc Meilleur, en talsmann for aktoratet i Brussel.

– Hadde ingen anelse

Belgia er ett av landene der det har blitt avdekket en rekke overgrep mot barn fra katolske prester. Blant annet innrømmet belgias lengst sittende biskop, den 73 år gamle Roger Vangheluwe, overgrep i en årrekke i april.

Samtidig har den katolske presten Dirk Deville offentlig uttalt at flere hundre overgrepssaker har blitt meldt til Danneels fra 1990 til han gikk av. Dette benekter imidlertid Danneels. Han sier han ikke på noen måte har vært med å dekke over overgrepene.

Roger Vangheluwe

Biskop Roger Vangheluwe innrømmet overgrep mot barn.

Foto: HO / REUTERS

– Jeg kan ikke huske noen slik samtale, og det ville overraske meg dersom jeg ikke har latt meg merke med noe slikt eller har glemt det. Jeg har aldri gjort noe som helst forsøk på å dekke over overgrepene til biskop Roger Vanheluwe, uttalte Danneels.

Overgrepssaker i kø

Etter at de første overgrepssakene i Den romersk katolske kirken ble kjent, har stadig flere saker i stadig flere land. Til slutt følte paven det nødvendig å gå ut med flere unskyldninger overfor barna som har blitt utsatt for overgrepene fra de katolske prestene.

Video PEDO-AKSJON-240610-WW_MXF_Innboks.MP4

Her går politiet til aksjon mot Den katolske kirken i Belgia.

Så sent som i juni i år sa paven at han bad både Gud og de utsatte om tilgivelse. Han lovet også å gjøre alt som er i hans makt for å sørge for at slike overgrep aldri skjer igjen.

SISTE NYTT

Siste nytt