Hopp til innhold

Varsler økt satsing i Israel

Styreleder for Norsk-Israelsk Handelskammer forteller at norske selskaper vil trappe opp sin virksomhet i Israel. I løpet av de siste to årene har handelen mellom Norge og Israel økt med nærmere 30 prosent.

Israelsk flagg på Vestbredden

Israelsk flagg på Vestbredden. Norges ambassadør til Israel forteller at han får spørsmål om hvorfor Norge skal drive handel med Israel siden landet okkuperer palestinske områder.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Importen fra Israel passerer en milliard norske kroner, det samme gjør eksporten.

– Vi har fått en borgerlig regjering som har ønsket å utvide handelssamarbeidet med Israel. Det har vært positivt og motiverende for det norske næringslivet. Israel er et attraktivt marked siden de ligger i front på mye av utviklingen. Derfor søker mange norske selskaper seg hit for å se etter investorer og samarbeidspartnere, forteller Dag Abrahamsen, styreleder for Norsk-Israelsk Handelskammer.

– Tilbakemeldingene fra nordmenn som driver forretninger med Israel er positive, og vi merker økt interesse. Veksten fortsetter, særlig innenfor olje- og gassektoren, og vi vil fortsatt være ledende på eksport av laks, mener Abrahamsen.

Fortsatt skepsis i Norge

Norges ambassadør til Israel, Jon Hanssen-Bauer, mener det er svært positivt at norske næringsliv er på vei inn i det israelske markedet. Den norske ambassaden forsøker å legge forholdene til rette.

Ambassadøren forteller at han av og til får spørsmål om hvorfor Norge skal drive handel med Israel siden landet okkuperer palestinske områder.

Hanssen-Bauer mener det ikke er noen løsning å begrense forretningsvirksomhet med israelerne.

– Jeg mener det ville vært sørgelig for Norge å begrense våre muligheter. Vi ser at flere av de multinasjonale selskapene etablerer sine utviklingsavdelinger i Israel. Det er en rivende utvikling her som Norge har stor glede av å ta del i. Jeg kan ikke skjønne med hvilken begrunnelse vi skulle la være å gjøre det, sier Hanssen-Bauer.

Til Israel for å lære

I forrige uke var mer enn 30 nordmenn på reise i Israel sammen med Israelsk-Norsk handelskammer for å etablere kontakter, lære om israelsk næringsliv og finne investorer.

De deltok blant annet på en teknologifestival sammen med andre internasjonale aktører.

Blant de norske selskapene var Learnlink, et gründerbasert nettselskap fra Oslo som baserer seg på en nettbasert formidling av privatundervisning og leksehjelp.

– For oss var dette nyttig. Vi lærte mye av israelerne, særlig hvordan de ser på det å starte opp noe nytt. I Norge er vi veldig forsiktige, mens i Israel satser de skikkelig når de først går for noe. Der har Norge mye å lære. For oss som er ingeniørstudenter må vi tenke alternativer til oljebransjen, sier Jonas Hyllseth Ryen, daglig leder i Learnlink.

Learnlink består av fem studenter i 20-årene. Selskapet ble invitert med til Israel av Norsk-Israelsk Handelskammer og mener de hadde utbytte av oppholdet

– Det ble etablert flere kontakter vi håper å utvikle videre, forteller Ryen.

Nordmenn i samtaler med israelsk rådgiver

Magnus Ramstad Dahl og Jonas Hyllseth Ryen fra Learnlink i samtale med en israelsk rådgiver.

Foto: Privat

SISTE NYTT

Siste nytt