Hopp til innhold

Mener våpeneksport til Israel bør tillates

Norsk-Israelsk Handelskammer vil at det norske eksportforbudet av militært materiell til Israel bør oppheves. Handelen med Israel er økende og 2015 ble et rekordår.

Trygve Brekke

Trygve Brekke i Norsk-Israelsk Handelskammer mener det norske forbudet mot salg av våpen til Israel er gått ut på dato.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Mens norsk eksport opplever generell nedgang er det israelske markedet et av unntakene. I fjor økte norsk eksport til Israel med 48 prosent fra 2014.

– Handelen med Israel er nå økende. Det er omtrent en milliard i import og en milliard i eksport, sier styremedlem i Norsk-Israelsk Handelskammer, Trygve Brekke

Handelskammeret arbeider for å skape økt vekst og forhandle frem avtaler med israelske og norske bedrifter, men én bransje får ikke tilgang til det israelske markedet: Det er fortsatt restriksjoner på eksport av militært materiell fra Norge til Israel.

Vil ha forbud opphevet

Handelskammeret vil at Norge nå opphever det forbudet slik at norske våpenprodusenter kan få selge sine produkter til israelerne.

– Det ser ut som Norge en gang gjorde et ensidig vedtak som jeg mener nå har gått ut på dato. Israel er opptatt av å forsvare sine grenser og leve trygt, mener Brekke.

Norsk-Israelsk Handelskammer får støtte, blant annet fra israelvenner på Stortinget. Jørund Rytman (Frp) er leder for foreningen Israels venner på Stortinget. Han mener at eksportforbudet av militært materiell til Israel bør vurderes på nytt.

– Paradoks

Jørund Rytman

Jørund Rytman syns det er paradoksalt at det ikke er lov til å eksportere til Israel, mens Saudi-Arabia er tillatt.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Jeg er positiv til å liberalisere det og spesielt overfor Israel som er et vestlig og demokratisk land vi burde støtte. Jeg ser mange paradokser når jeg ser hvilke land vi får lov å eksportere til, men ikke Israel, sier Rytman og nevner blant andre Saudi-Arabia.

I dag er det få på Stortinget som vil endre lovverket slik det fungerer nå. De skarpeste motstanderne finner vi i SV. Bård Vegar Solhjell er partiets utenrikspolitiske talsmann.

– Norge selger ikke våpen til land som er i krig eller okkuperer andre land. Det er det svært gode grunner til. Våpnene kan brukes til å bryte internasjonal rett. Derfor bør vi opprettholde den politikken Norge har ført i over et tiår og heller tette hull i lovverket i stedet for å åpne opp, mener Solhjell.

Norge eksporterte våpen for 2,4 milliarder kroner i 2015. Det var en økning på 600 millioner kroner og gjør at Norge er verdens tiende største våpeneksportør. Det er særlig varegruppene «bomber, granater, torpedoer mm» som har økt mye, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

SISTE NYTT

Siste nytt