Valget mellom en «løs kanon» og en noe «anonym dame»

I dag starter kampen om hvem som blir den neste lederen for det konservative partiet i Storbritannia og dermed landets nye statsminister.

OLYMPICS-SECURITY/DRILL Britain's Home Secretary Theresa May and London's Mayor Boris Johnson meet some of the police, fire and ambulance crews who participated in a drill in the event of a bomb attack during the Olympic games outside a disused tube station in London

EN AV DEM KAN BLI NY STATSMINISTER I STORBRITANNIA: Innenriksminister Theresa May og tidligere ordfører i London Boris Johnson er begge sterke kandidater til å overta den viktigste jobben i Storbritannia.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Innenriksminister Theresa May og tidligere ordfører i London Boris Johnson regnes som de sterkeste kandidatene i kampen om å ta over jobben som Storbritannias nye statsminister.

David Cameron, som har vært Torys leder i 10 år og ledet landet siden mai 2010, trakk seg fredag etter å ha tapt avstemningen om Storbritannias fremtidige medlemskap i EU.

Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad

ET VANSKELIG VALG: De konservative politikerne i Storbritannia må i tiden fremover bestemme seg for om de vil ha en eldre dame med lite ny ideologi eller en løs kanon på dekk som sin leder, sier førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad

Foto: Trine Andersen / NTB scanpix

– Den sterkeste kandidaten og min favoritt er helt klart Theresa May, sier Storbritannia ekspert Jan Erik Mustad til NRK.

– Det står respekt av hun som personlig var for brexit, men som stilte seg bak sin statsminister som kjempet for at Storbritannia fortsatt skulle være EU medlem.

Først partiet

BRITAIN-EU/

MYE ERFARING: Innenriksminister Theresa May sin lange erfaring i politikken taler for henne som ny statsminister i Storbritannia

Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

– Det at hun satt partiet sitt først, og ikke sine egne meninger, blir satt pris på både i det konservative partiet og blant folk flest som da vet hva hun står for, sier Mustad.

Det er ifølge Mustad mye mer som taler for May som ny Tory leder:

 • lang fartstid i politikken
 • har hatt mange ledende posisjoner
 • har støtte både fra Cameron sin venstreside og høyresiden i partiet
 • fremstår som en samlende kandidat for partiet

Det er også tydelig hva som taler mot May, sier Mustad

 • representerer de eldre
 • vil ikke tilføre ny ideologi
 • har ikke stor personlig profil
 • mangler talegavene til Cameron

– I Storbritannia karakteriseres hun som «a safe pair of hands», kanskje er det nettopp det landet nå trenger sier Mustad til NRK.

Boris utfordrer

May sin sterkeste motkandidat er tidligere London ordfører og brexit-general Boris Johnson. Mustad sin liste over hva som taler for Johnson som ny leder av Tory og dermed også ny statsminister er ikke like lang:

 • var på brexit-siden, kjempet og vant
 • litt yngre, representerer ny generasjon
 • velgermagnet

– Den største utfordringen med Boris Johnson er at han er en «løs kanon på dekk», han er veldig uforutsigbar og mange er redd hans uttalelser, sier førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad til NRK og legger til:

– Selv Cameron var alltid redd for hva som ville komme da partikollega Boris Johnson gikk opp på talerstolen.

Avisen The Telegraph lage for noen år siden en liste med de 50 beste sitatene fra Boris Johnson. På toppen av listen finner vi følgende sitat «"My chances of being PM are about as good as the chances of finding Elvis on Mars, or my being reincarnated as an olive»

Ny rolle

Britain EU

NY STATSMINISTER ? Boris Johnson er i følge spillselskapene favoritt til å bli ny statsminister i Storbritannia.

Foto: Yui Mok / Ap

– Spørsmålet er om partiet tror det vil være mulig å kontrollere Boris Johnson. Selv tror jeg at Boris Johonson selv ønsker å fremstå som en brumlebass, dette er kalkulert, sier Mustad.

– Dersom Boris Johnson skal overbevise må innta en helt annen rolle. En mer seriøs side, men likevel ikke slik han fremsto da han talte like etter at brexit resultatet var klart.

– Da så det ut som om han skulle i sin egen begravelse! Mine kontakter i Storbritannia var svært overrasket. Her var ingen seiersglede. Og heller ingenting om hva som var planen videre, som om han ikke trodde brexit siden ville vinne, sier Mustad.

Favoritt

Spillselskapene holder Johnson som favoritt, og ifølge avisen The Sun har han allerede støtte fra 100 av De konservatives 330 folkevalgte. May er imidlertid ørlite mer populær i en måling hos YouGov.

Også arbeidsminister Stephen Crabb, energiminister Andrea Leadsom og tidligere forsvarsminister Liam Fox har gjort det klart at de vil være med i lederkampen.

Partilederen skal velges gjennom uravstemning, og vinneren blir trolig kunngjort 9. september.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt