Valgdagsmåling: Thorning-Schmidt blir ny statsminister i Danmark

KØBENHAVN (NRK.no): Valgdagsmålingene viser at det blir regjeringsskifte, og at Danmarks nye statsminister heter Helle Thorning-Schmidt. Men det er ikke hennes parti som gjør det best.

Helle Thorning-Schmidt

Valgdagsmålingene tyder på at Danmark nå får sin første kvinnelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Vilde Helljesen i Danmark

Alt tyder på at Danmark nå får sin første kvinnelige statsminister.

Valgdagsmålingen fra dansk TV2 gir et klart rødt flertall, med 93 mandater til opposisjonen, mens den borgerlige blokken får 86.

Den siste målingen fra Danmarks Radio (DR), som kom klokken 19, viser at den røde opposisjonsblokken får 90 mandater, mens den sittende regjering og dens støttepartier får 85 mandater.

Da har det blitt noe jevnere siden DRs måling klokken 17, da mandatfordelingen var 91/84.

Da er ikke de fire oversjøiske mandatene fra Grønland og Færøyene talt med, men det er ventet at tre av de fire mandatene går til den røde blokken.

Småpartiene gjør brakvalg

Det er imidlertid store forskyvninger innad i blokkene, og det er småpartiene som ligger an til å sikre seieren for Helle Thorning-Schmidt.

For mens hennes parti Socialdemokraterne nær sagt står på stedet hvil, går både det ytre venstrepartiet Enhedslisten og De Radikale kraftig frem og ligger an til å gjøre et brakvalg.

Mens De Radikale, eller Radikale Venstre som det formelt heter, ligger an til å doble sin oppslutning, ser det ut til at Enhedslisten blir mellom to og tre ganger så stort som etter forrige valg.

Uten den enorme fremgangen til disse to partiene, hadde den blå blokken vunnet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Johanne Schmidt-Nielsen

Enhedslisten har egentlig en kollektiv ledelse, men er blitt frontet av 27 år gamle Johanne Schmidt-Nielsen i valgkampen. Hun har fått strålende kritikker for sine debatter.

Foto: Navntoft, Keld / Scanpix

Statsminister og leder av det største partiet

Lars Løkke Rasmussen

Lars Løkke Rasmussen må trolig anse slaget om statsministerjobben som tapt.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Holder disse tallene helt inn til mål, blir Thorning-Schmidts Socialdemokraterne Danmarks største parti, selv med en knapp tilbakegang, og går med det forbi Venstre.

For Venstre, som i dag har den sittende statsministeren Lars Løkke Rasmussen, ligger an til å gå betydelig mer tilbake.

Den røde opposisjonsblokken har ledet på meningsmålingene gjennom hele valgkampen, men forspranget har minket frem mot valgdagen.

– Jeg skulle gjerne hatt et par ekstra dager, sa Lars Løkke Rasmussen til NRK i går.

Valglokalene i Danmark stenger ikke før klokken 20, men i motsetning til i Norge, publiseres det valgdagsmålinger og prognoser mens folk fremdeles kan stemme.

SISTE NYTT

Siste nytt