NRK Meny
Normal

Utfordreren leder i Ukraina

Etter at 40 prosent av stemmene er talt opp i det ukrainske presidentvalget, leder utfordreren Viktor Janukovitsj med en margin på vel 12 prosent.

Viktor Janukovitsj
Foto: Gro Holm / NRK

Gro Holm
Foto: NRK

Dette er mer enn valgdalsmålingene i går kveld tydet på.

Den ukrainske valgkommisjonen opplyser i dag tidlig at Viktor Janukovitsj leder med 36,74 prosent av stemmene, mens Julia Timosjenko har 24,45.

Overraskende

Julia Timosjenko er sikker på seier i andre omgang.

Julia Timosjenko er sikker på seier i andre omgang.

Foto: Gro Holm / NRK

Den tidligere sentralbanksjefen og forretningsmannen Sergej Tigipko har gjort et overraskende bra valg, og har etter at 40 prosent av stemmene er talt opp fått 12,95 prosent.

I en direktesendt valgsending i natt presiserte Tigipko at han ikke vil si til sine velgere hvem de skal stemme på i andre valgomgang 7. Februar, men han snakket samtidig om at han vil støtte den som er for reformer.

Viktig styrkeprøve

Tigipko virket selv litt overrasket over det gode resultatet, og sa at han nå kommer til å bygge den partiorganisasjonen han har manglet til nå.

Sergej Tigipko

Sergej Tigipko avgir sin stemme.

Foto: Scanpix/Reuters

Det er lokalvalg i mai, og det blir en viktig styrkeprøve for dem som vil utfordre de store blokkene i ukrainsk politikk.

Samarbeid

Julia Timosjenko inviterte samtlige «demokratiske krefter» til samarbeid på sin pressekonferanse i går kveld. Hun innrømmet også at hun hadde sett på seg selv som en opposisjonskandidat, til tross for at hun fortsatt er statsminister.

– Det er nødvendig å skifte ut svært mange i lokal og regional adminstrasjon, inkludert dommere, sa hun. I hennes vokabular er mannen som leder i opptellingen, Viktor Janukovitsj, ingen demokrat.

Den sentrale valgkommisjonen sier det kan ta «døgn» før det endelige resultatet er klart, men det er ingen tvil om at det blir en andre omgang 7, februar, og at det blir Timosjenko og Janukovitsj som går videre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt