Hopp til innhold

USA: Første person med transplantert grisehjerte

For første gang har kirurger lyktes med å transplantere et grisehjerte til et menneske. – Det sto mellom å gjøre dette eller å dø, sier 57 år gamle David Bennet.

Video av ein hjarteoperasjon der eit grisehjarte erstattar eit menneskeleg hjarte. Operasjonen blei utført på University of Maryland School of Medicine i USA.

Video av en hjerteoperasjon der et grisehjerte erstatter et menneskelig hjerte. Operasjonen ble utført på University of Maryland School of Medicine i USA.

David Bennet fikk operert inn grisehjerte

Som første i verden har David Bennet (57) berget livet da han fikk hjertet til en genmodifisert gris. Til venstre kirurg Bartley Griffith.

Foto: UMSOM / Reuters

På fredag fikk 57 år gamle David ett nytt hjerte fra en genetisk modifisert gris.

Dermed har University of Maryland School of Medicine (UMMC) gjennomført den første vellykkede organtransplantasjonen mellom et menneske og et dyr.

– Jeg har lyst til å leve. Jeg vet at det er et skudd i blinde, men det er det siste valget mitt, skal Bennet ha sagt dagen før operasjonen, skriver nyhetsbyrået AP.

Bennet har en alvorlig hjertesykdom og var så dårlig at legene vurderte at det var for risikabelt å gjennomføre en konvensjonell hjertetransplantasjon. Ikke minst fordi det er akutt mangel på organdonorer i USA.

På nyttårsaften godkjente helsemyndighetene den eksperimentelle behandlingen. Sist fredag ble den så gjennomført.

Grisehjerte settes inn i et menneske

Slik ser grisehjerte ut som ble transplantert til hjertesyke David Bennet

Foto: UMSOM / Reuters

Gir håp

Så langt lever David Bennet, men det er ifølge legene for tidlig å si om operasjonen har vært vellykket og hvor lenge Bennett vil leve. Uansett blir operasjonen sett på som en milepæl i forsøkene på å bruke organer fra dyr for å redde menneskeliv.

– Dette tar oss et skritt nærmere å løse problemet med organmangel. Vi går videre med forsiktighet, men er optimistiske og tror at denne operasjonen kan være et viktig nytt skritt for fremtidige pasienter, sier Bartley Griffith, kirurgen som transplanterte hjertet ved University of Maryland medisinske senter.

hjertetransplantasjon med grisehjerte

Et stort team var på plass for å sikre at den unike transplantasjonen kunne gjennomføres

Foto: UMSOM / Reuters

Det åtte timer lange inngrepet fant sted i delstaten Maryland. Pasienten hadde det bra mandag, sier kirurger ved University of Maryland Medical Center.

– Det skaper puls, det skaper trykk, det er hjertet hans, sier direktøren for sykehusets hjertetransplantasjonsprogram dr. Bartley Griffith, som utførte operasjonen.

Baby med bavianhjerte

Tidligere forsøk på lignende transplantasjoner har mislyktes, hovedsakelig fordi pasientenes kropper har avvist organene.

I 1984 levde Baby Fae, et døende spedbarn, 21 dager med et bavianhjerte.

Men i fjor høst klart et legeteam fra USA å transplantere en nyre fra en gris til en mann. Ifølge New York Times betegnet legene som bistod under operasjonen den som et «mulig mirakel».

Operasjonen ble utført etter godkjennelse fra familien til en hjernedød personen som var tilkoblet en pustemaskin.

En nyre fra en genetisk modifisert gris ble koblet til blodårene øverst på mannens ene legg, slik at legene kunne observere det nye organets funksjon.

Eksperimentet varte i to dager. Da ble nyren koblet fra, og mannen døde.

Behov for organer

Bare i Norge står det til enhver tid rundt 400–500 pasienter på venteliste for et nytt livreddende organ. Og det er langt fra nok organer til å dekke behovet.

Ifølge stiftelsen Organdonasjon døde 26 pasienter mens de sto på ventelisten for et nytt organ i 2020.

LES OGSÅ Edvins død gav fire andre barn ein ny sjanse

I USA er tallene enda mer alvorlig. Ifølge organdonor.gov dør 17 personer på ventelisten hver dag. Over 106 000 står i dag på USA sin venteliste for et nytt organ.

SISTE NYTT

Siste nytt