Hopp til innhold

USA vil samtale med Burma

USA vil starte samtaler med militærjuntaen i Burma med sikte på å bedre forholdet mellom landene.

Burmesiske student-demonstranter utenfor Kinas ambassade i Bangkok.

Burmesiske student-demonstranter utenfor Kinas ambassade i Bangkok.

Foto: Barry Broman / AP

- Vi vil presse på for at opposisjonslederen Aung San Suu Kyi må løslates, sier USAs ambassadør til Øst-Asia, Kurt Campbell.

Kurt Campbell.

USAs ambassadør til Øst-Asia, Kurt Campbell.

Foto: LEE JIN-MAN / AFP

Han sier det ikke kommer på tale å lette sanksjonene mot Burma dersom militærjuntaen ikke endrer politikk.

Vil utnytte dette

- Å lette sansjonene vil sende ut feil signal. Men for første gang på veldig lenge har den burmesiske ledelsen vist interesse for å ha kontakt med USA, og det vil vi utnytte, sier Campbell.

Aung Ding, tidligere politisk fange som nå leder den amerikanske kampanjen for Burma, ga en forsiktig reaksjon på utspillet. Hansa at Washinghton bør skjerpe sanksjonene mot Burma helt til de slutter med å bryte menneskerettighetene.

Klar tidsramme

- Jo mer innflytelse USA har, jo bedre er det for engasjementet. Jeg håper USAs kontakt med regimet ikke blir en prosess uten ende, men at prosessen får en fornuftig tidsramme og klare mål, sier Ding til nyhetsbyrået AFP.

Burmas statsminister general Thein Sein.

Burmas statsminister general Thein Sein.

Foto: Wong Maye-E / AP

Campbell sier at han selv vil være personlig involvert i dialogen, og etterlyste aktiv deltagelse fra Burmas naboland, deriblant Kina som har hatt en nøkkelrolle handelsmessig og militært når det gjelder å støtte juntaen.

- Sanksjoner må slutte

Burmas statsminister Thein Sein var i helgen i New York for å være med på FNs hovedforsamling. Det var første gang på 14 år en så høytstående burmesisk leder har deltatt der.

USAs utenriksminister Hillary Clinton sa fra FNs talestol i helgen at USA åpnet for muligheten av å lette på sanksjonene, dersom juntaen åpner for politiske endringer.

Til dette svarte Sein at "sanksjoner er blitt brukt som et politisk verktøy mot Burma, og vi ser på dem som urettferdige. Slike handlinger må slutte".

SISTE NYTT

Siste nytt