NRK Meny
Normal

USA varsler militærhjelp til Ukraina

USA vil sende mer såkalt ikke-dødelige militærhjelp til Ukraina.

Joe Biden og kona Jill i Kiev

USAs visepresident Joe Biden ankom i kveld Kiev sammen med sin kone Jill.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

«Hjelpen består blant annet av pansrede Humveer, og amerikanske myndigheter har foreløpig avstått fra å sende våpen», heter det i en uttalelse fra Washington i dag.

– Brudd på folkeretten

USAs visepresident Joe Biden er i Kiev og det er ventet at detaljer rundt militærhjelpen vil bli annonsert i den ukrainske hovedstaden, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Amerikanske senatorer har tidligere snakket om å hjelpe Ukraina med våpen slik at de kan bekjempe de prorussiske separatistene øst i landet. Dette har fått det russiske utenriksdepartementet til å reagere.

– En slik endring i kurs vil bidra til å destabilisere regionen, og kan påvirke balansen i styrkeforholdet mellom partene, sier talsperson Aleksandr Lukasjevitsj i russisk UD, som mener dette vil være i strid med folkeretten.

Over 4000 drept

Situasjonen øst i Ukraina har stadig forverret seg etter at partene inngikk en våpenhvile i september. Tall fra FN viser nå at nesten 1000 mennesker har mistet livet i løpet av de litt over to månedene.

Flere hundre observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) jobber for tiden med å overvåke den skjøre våpenhvilen mellom regjeringsstyrker og prorussiske opprørere i Ukraina.

I går ble en gruppe observatører beskutt av uniformert personell, ifølge OSSE. To kuler skal ha truffet rundt to meter unna kjøretøyet observatørene satt i.

Utsiktene for fred er dystre, mener den sveitsiske diplomaten Heidi Tagliavini i OSSE. Hun mener likevel at Minsk-protokollen, som består av en fredsplan og en våpenhvileavtale, er av betydning i dag.

– Jeg kan ikke akseptere bemerkninger om at våpenhvileavtalen har falt sammen. Ja, den har blitt brutt flere ganger, men det er den eneste avtalen på plass som har noe som helst virkning, sa hun på et OSSE-møte i Wien.

Minst 4.317 mennesker er drept og 9.921 skadd siden kampene brøt ut i Øst-Ukraina i midten av april og fram til nå. Dødstallene inkluderer de 298 som mistet livet da Malaysia Airlines-flyet MH17 styrtet i juli.

Samtidig kaller menneskerettsrådet tallene et «konservativt anslag» og mener tallene kan være mye større.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt