NRK Meny
Normal

USA oppretter verdens største naturreservat

USAs president Barack Obama utvider et vernet havområde utenfor Hawaii slik at det blir over dobbelt så stort som Frankrike.

Papahanaumokuakea Marine National Monument

SKIPSVRAK: Verneområdet inneholder skipsvraket Two Brothers. Mange dykker ned til det populære vraket.

Foto: HO / Reuters

Dermed blir Papahanaumokuakea Marine National Monument verdens største marine verneområde. Her vil kommersielt fiske være forbudt, men det blir fortsatt mulig å få tillatelse til sportsfiske.

Obamas utvidelse vil firedoble størrelsen på reservatet, som opprinnelig ble opprettet av president George W. Bush i 2006. Verneområdet vil ifølge AP bli på 1.508.870 kvadratkilometer. Mer enn dobbelt så stort som Frankrike.

Obama reiser til Hawaii for å markere utvidelsen av verneområdet neste uke, opplyser Det hvite hus. Utvidelsen skal bidra til å beskytte 7.000 forskjellige arter og gjøre økosystemene mer motstandsdyktige mot klimaendringer og havforsuring.

Papahanaumokuakea

VERDENS STØRSTE: Dette vser grensene for det nye Papahanaumokuakea-reservatet.

Foto: Wikimedia Commons

Både den globale oppvarmingen og havforsuringen skyldes hovedsakelig menneskeskapte CO2-utslipp. Havvannet blir surere når mer CO2 trenger ned i sjøen, noe som gjør levekårene dårligere for mange arter.

I tillegg til mange andre typer arter finnes det koraller i verneområdet som utvides. Uvanlig varmt havvann har i år gjort stor skade på korallrev utenfor Australia og andre steder i Stillehavet.

Skuffet over utvidelsen

En representant for fiskere på Hawaii, Sean Martin sier de er skuffet over utvidelsen av verneområdet. De anslår at det er blitt fanget 900 tonn fisk årlig i området som nå legges til arealet som er vernet.

Martin mener utvidelsen kommer av politiske årsaker. Det hvite hus på sin side opplyser at utvidelsen er et forslag fra den demokratiske senatoren Brian Schatz og fremtredende ledere på Hawaii.

Med denne kunngjøringen har Obama utvidet 26 nasjonale monumenter. Ifølge Det hvite hus har dermed Obama beskyttet flere monumenter enn noen annen president.

Papahanaumokuakea Marine National Monument er verdens største verneområde til havs. Verdens største verneområde på land er Grønland nasjonalpark, som omfatter et areal på 972.000 kvadratkilometer.

Roser Obama

Greenpeace i Norge roser Obama og USA for å fortsette arbeidet med å oppfylle løftet om å verne minst ti prosent av verdens havområder innen 2020.

Leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge mener dette vil bidra til å beskytte sårbare økosystemer og arter. Samtidig etterlyser han verneområder i Norge.

– Vi venter spent på når Norge skal gjøre sin del av jobben ettersom under en prosent av norske havområder er vernet, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt