NRK Meny
Normal

Uønsket i Ukraina

Statsminister Vladimir Putin er foreslått erklært som uønsket i Ukraina – av visejustisministeren. I dag møter Putin Ukrainas statsminister Julia Timoshenko.

Vladimir Putin
Foto: DMITRY ASTAKHOV / EPA

Russlands statsminister Vladimir Putin og Ukrainas statsminister Julia Timoshenko møtes i dag i Minsk, i Hviterussland. Det er ventet at de to vil prøve å løse krisen som er oppstått mellom de to landene.

De siste dagene er flere toppolitikere erklært uønsket i nabolandet.

Krig om Svartehavsflåten

Den siste og mest alvorlige krisen mellom Russland og Ukraina startet for snart to uker siden. Da var Moskvas ordfører Jurij Lushkov til stede under feiringen av 225-årsjubileet til den russiske svartehavsflåten.

Lushkov sa under feiringen at Sevastopol, som er flåtens hjemmehavn på Krim, aldri var med i avståelsen av Krim fra Russland til Ukraina, som skjedde i 1954. Han sa at dette spørsmålet må bringes inn for internasjonale domstoler.

Bakgrunnen for dette er Ukrainas ønske om å bli medlem i Nato, og at det nå jobbes med et lovforslag om å forby den russiske tilstedeværelsen på ukrainsk territorium fra 2017.

Uønsket i Ukraina

Dagen etter feiringen ble Lushkov sagt å være en sikkerhetsrisiko for Ukraina og erklært uønsket i landet.

Onsdag denne uken foreslo visejustisminister i Ukraina, Jevgenij Korneitsjuk, å erklære Russlands statsminister Vladimir Putin for uønsket i Ukraina.

Bakgrunnen var at Putin under møtet med USAs president George W. Bush i Sotsji i mars i år skal ha sagt at Ukraina ikke er å regne som en egen stat.

Uønsket i Russland

I går svarte det russiske utenriksdepartementet med å erklære Korneitsjuk uønsket i Russland, med begrunnelsen at han har spredt usanne rykter om Putin.

Forholdet mellom Ukraina og Russland er nå inne i en av sine verste kriser. Det er ventet at de to statsministrene i dag benytter anledningen under toppmøtet i organisasjonen for uavhengige stater i Hviterusslands hovedstad Minsk til å løse flokene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt