Unnskyldte ikke Irak-krigen

BRIGHTON/OSLO (NRK): I sin tale til Labours landsmøte lovet partiets nye leder, Jeremy Corbyn, en mer åpen stil i partiet.

I dagens tale forsøkte den nye Labour-lederen, Jeremy Corbin, å samle partiet og mane til kamp mot regjeringen.

Corbyn forsøkte å samle partiet.

Helen Bradbear

– Han holdt en tale som talte til hjertet, sa Helen Bradbear til NRK etter å ha hørt på Corbyns tale.

Foto: Espen Aas / NRK

På forhånd var det knyttet spenning til om Corbyn ville beklage at Labour (under Tony Blairs ledelse) tok Storbritannia inn i Irak-krigen i 2003.

Corbyn selv var en sterk motstander av Irak-krigen og talte den gang på en rekke demonstrasjoner mot krigen.

Likevel kom det ingen beklagelse i løpet av den en time lange talen. Flere av de NRK snakket med etter talen sa seg skuffet over at han ikke unnskyldte partiets stemmegivning.

– Jeg savnet at han ikke sa noe om krigen og at han sa så lite om det internasjonale aspektet overhodet, sa landsmøtedelegat Amanat Gul til NRK. Han beskriver seg selv som en venn av Corbyn gjennom 20 år.

I stedet angrep Corbyn det konservative partiet for å ha støttet Saddam Hussein på 1980-tallet.

Jeremy Corbyn taler

Jeremy Corbyn på talerstolen under landsmøte i Brighton.

Foto: Toby Melville / REUTER

– Det hjalp ikke vår nasjonale sikkerhet at mens jeg protesterte mot Saddam Husseins brutalitet utenfor Iraks ambassade, konspirerte konservative ministere om ulovlige salg til regimet, sa Corbyn i talen.

Angrep britisk hjelp til fengsler i Saudi-Arabia

Når det gjaldt utenrikspolitikken handlet Corbyns mest konkrete angrep på statsminister David Cameron om Storbritannias forhold til Saudi-Arabia.

Han krevde at statsministeren personlig griper inn for å få Saudi-Arabia til å stoppe den planlagte halshuggingen og korsfestelsen av Ali Mohammed al-Nimr.

Sjia-muslimske Ali Mohammed al-Nimr er dømt for forbrytelser han skal ha begått som mindreårig – forbrytelser som menneskerettighetsorganisasjoner tror han ikke har begått.

Corbyn krevde også svar på hvorfor Storbritannia har lagt inn bud for å levere tjenester til fengselsvesenet i Saudi-Arabia, det samme fengselsvesenet som skal stå for henrettelsen av al-Nimr.

Jeremy Corbyn talte til Labours landsmøte for første gang etter at han ble valgt til partieleder.

Corbyn lover ny stil i Labour

– Mandat for endring

Når det gjaldt britisk innenrikspolitikk sa Corbyn at valget av ham som leder ga ham et mandag til å endre britisk politikk.

Joseph Ejiofor

– Endelig er Labour tilbake der de hører hjemme, et parti for de svakeste og ikke et parti som styres av en elite, sa Joseph Ejiofor til NRK etter å ha hørt talen.

Foto: Espen Aas / NRK

Han sa at han ville «lytte til alle» og tok til orde for at endringer skulle komme nedenfra og ikke fra toppen.

– Jeg tror ikke noe har monopol på visdom og ideer. Vi har alle ideer og en visjon om hvordan ting kan bli bedre, sa Corbyn i talen.

Vakte begeistring

Talen vakte begeistring i salen, men stemningen var enda høyere under og etter daværende partileder Ed Millibands tale på landsmøtet for to år siden.

En av grunnene kan være at deltagerne på landsmøtet meldte seg på før det ble klart at Corbyn ble partileder.

En av dem som var begeistret var Helen Bradbear, en kvinne i begynnelsen av 30-årene.    

– Han snakker et språk som unge forstår, sa hun til NRK. På et landsmøte der andelen unge var stor, var det en viktig grunn til applausen etter talen.

SISTE NYTT

Siste nytt