Ungarn erklærer grensene stengt for flyktninger

Bussene med mennesker på flukt omdirigeres til Slovenia. Ungarn stengte sine grenser for flyktninger og migranter ved midnatt.

Ungarn ruller ut siste del av grensegjerdet ved Botovo

Her forsegler ungarske soldater siste del av grensa mot Kroatia. Bildet er tatt fredag kveld ved landsbyen Botovo.

Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters

I morgentimene kom de første bussene fram til Slovenias grense. En journalist i nyhetsbyrået AFP forteller at seks busser har krysset grensa fra Kroatia til Slovenia.

En buss med migranter har kommet til grenseovergangen Lendava i Slovenia

En av bussene som i morgentimene stanset ved Slovenias grenseovergang i Lendava.

Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters

Bussene med dem som flykter fra krig, eller søker et bedre liv i Europa, ble omdirigert da Ungarn forseglet sine grenser. Dermed ble også en av hovedårene for folkevandringen blokkert.

– Sikkerhetskabinettet har besluttet at fra lørdag av vil Ungarn være i stand til å oppfylle sine forpliktelser i henhold til Schengen-avtalen på grensa mellom Ungarn og Kroatia. Vi vil med andre ord stenge grensa fra midnatt, sa utenriksminister Peter Szijjarto.

Flyktninger går over grenseområdet rett før midnatt

Dette er en av de siste gruppene med flyktninger og migranter som tok seg over grensa fra Kroatia til Ungarn før porten ble stengt ved midnatt.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Samtidig innfører Ungarn grensekontroll mot Slovenia for å hindre at flyktningene kommer derfra. Begge landene er med i det passfrie Schengensamarbeidet.

Ungarn har alt reist et gjerde langs grensa, men vil ifølge Szijjarto opprette to transittsoner der flyktninger får anledning til å søke om asyl.

Ungarske soldater kontrollerer grensegjerdet

Ungarske soldater og politi sjekker grensegjerdet mot Kroatia i formiddag.

Foto: Petr David Josek / Ap
Laster kart, vennligst vent...

Ny vei inn i Europa

Kroatia klarer ikke å registrere og håndtere menneskemengden selv. Myndighetene har sluset dem videre nordover i busser og tog, men uroen melder seg med de nye tiltakene fra Ungarn.

– Vi snur ruta, korridoren, mot Slovenia, sier Kroatias innenriksminister Ranko Ostojichan. Han anslår at de bare i dag kommer til å transportere minst 2400 migranter til Slovenia.

Presidentene Zeman, Grabar Kitarovic, Ader og Kiska

Kroatias president Kolinda Grabar Kitarovic omgitt av sine kolleger fra Tsjekkia, Ungarn og Slovakia tidligere denne måneden

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Kroatias president krever nå strengere kontroll ved grensekrysningene til Serbia. Kolinda Grabar Kitarovic ber myndighetene sørge for at flyktninger og migranter ikke krysser ulovlig, men tar seg over de offisielle grensene, skriver nyhetsbyrået Ap.

President Grabar Kitarovic sier også at Kroatia bare skal slippe inn migranter de er trygge på vil forlate landet igjen.

Hastemøte i Slovenia

Hun frykter at flere tusen mennesker kan strande i Kroatia dersom også Slovenia skulle tette igjen grensene. Grensetogene ble beordret stanset i går kveld.

– Gitt de ekstraordinære omstendighetene, er passasjertrafikken mellom Kroatia og Slovenia innstilt, opplyser det slovenske jernbaneselskapet på sine nettsider. Avgjørelsen er tatt «i samråd med myndighetene».

Slovenias sikkerhetskabinett møtes i dag for å diskutere utviklingen. Til nå har de akseptert kontrollerte grupper med flyktninger og migranter så lenge Østerrike og Tyskland holder sine grenser åpne.

Siden midten av september har Slovenia tatt i mot 3500 migranter, ifølge nyhetsbyrået AFP, mens Kroatia har skysset 180.000 mennesker nordover mot Ungarn.

Nå tror myndighetene i både Slovenia og Kroatia at flyktningstrømmen flytter seg vestover mot dem som følge av Ungarns grensegjerde.

Migranter langs grensegjerdet ved Zakany

Rett før midnatt tar en gruppe migranter seg over til Ungarn ved Zakany. Nå er grensene stengt for flyktninger.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt