Hopp til innhold
Migranter i land i Dungeness i England
Foto: BEN STANSALL / AFP

Flyktninger i EU

Oppsummert

Storbritannia skal betale Frankrike 480 millioner pund de neste tre årene for å slå ned på migranter som forsøker å ta seg til landet over Den engelske kanal.

  • Protesterer mot Storbritannias Rwanda-plan

    Europarådet og FN protesterer etter at britiske styresmakter vedtok ein plan om å senda asylsøkarar til Rwanda.

    – Den nye lova markerer eit ytterlegare steg bort frå Storbritannias lange tradisjon for å gi ein tilfluktsstad til dei som treng det, og er i strid med Flyktningkonvensjonen, seier Filippo Grandi, FNs høgkommissær for flyktningar.

    Lova vart vedtatt i Parlamentet måndag kveld. Storbritannias statsminister Rishi Sunak sa i går kveld at dei allereie har bestilt fly og landingsplass i Rwanda.

  • Rekordmange kryssa Den engelske kanal

    Nesten 5000 menneske har kryssa Den engelske kanal i små båtar til no i år, ifølge tal frå den britiske regjeringa, melder The Guardian. Det er rekordmange for perioden. Den førre rekorden er frå 2022, då over 4500 personar kryssa kanalen i første kvartal.

    Regjeringa har sagt at dei har som mål å stoppe båttrafikken, og at dei ønsker å sende dei som kjem til Rwanda. Men dette er ein politikk som har møtt motstand i Storbritannia.

  • Nettverk som drev med menneskesmugling avslørt

    Tysk politi har med hjelp fra franske og belgiske myndigheter rullet opp et av de største nettverkene som smugler migranter over Den engelske kanal, fra Frankrike til Storbritannia. Et irakisk-kurdisk nettverk skal ha smuglet ulovlige migranter fra Midtøsten og Øst-Afrika over kanalen i «oppblåsbare båter i dårlig kvalitet». Det melder Det europeiske politibyrået, ifølge AFP.

  • Over 1300 migrantar døde eller sakna utanfor Tunisia

    Talet på sakna og døde migrantar utanfor kysten av Tunisia kom i fjor opp i 1313 personar, melder Reuters. Dette er rekordmange, ifølge Tunisisk forum for økonomiske og sosiale rettar.

    Dette utgjer rundt 75 prosent av alle menneske som er døde eller sakna i Middelhavet, ifølge gruppa.

  • Auke i talet på irregulære grensepasseringar til EU

    Talet på irregulære grensepasseringar til EU auka med 17 prosent i fjor, samanlikna med 2022, melder EUs grensebyrå Frontex.

    Talet på avvikande passeringar enda på rundt 380.000, som er det høgaste sidan 2016.

    Ifølge Frontex var rundt 41 prosent av passeringane personar som kom i båt frå Libya, Tunisia, Egypt og Algerie til Italia eller Malta.

Hundrevis av migranter står fast på grensen mellom Hviterussland og Polen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no