Hviterussland: Opposisjonen vil ha storstreik, men oppslutningen er uklar

MOSKVA(NRK): I Hviterussland har opposisjonen oppfordret til generalstreik fra og med i dag. Enkelte steder meldes det om at folk har lagt ned arbeidet, men det er uklart hvor omfattende streiken er.

DELTAR: Studenter ved journalistfakultetet i Minsk viser sin støtte til opposisjonens streik. Foto: tut.by

– Folkets streik begynner i dag, sier den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja. Hun hevder at folk som arbeider på fabrikker, i transportsektoren og i gruver, deltar i streiken. Dessuten skal lærere og studenter også støtte aksjonen.

I ettermiddag kommer det meldinger fra Minsk om at tusenvis av mennesker samler seg i sentrum av byen. På mandager pleier pensjonister å demonstrere, men nå ser det ut til at flere deltar enn vanlig.

minsk

NYE PROTESTER: Tusenvis av mennesker samler seg i sentrum av Minsk i ettermiddag.

Tikhanovskaja ga president Aleksandr Lukasjenko en frist til midnatt i går med å gå av, men han ignorerte ultimatumet.

Uklar oppslutning

Nyhetsbyrået AFP meldte tidligere i dag at det var ganske stille i gatene i Minsk, men at de fleste større butikker og apotek er åpne som vanlig.

minsk

STILLE: Det er rolig på gatene i Minsk i dag, men store butikker er åpne som vanlig. En mindre gruppe demonstranter i forgrunnen.

Foto: tut.by

Det uavhengige hviterussiske nettstedet tut.by melder at mindre grupper med arbeidere har samlet seg utenfor flere av de store statlige bedriftene som produserer traktorer og lastebiler i Minsk. Politiet er på plass og følger med på det som skjer.

Også studenter flere steder viser at de støtter opposisjonens oppfordring til generalstreik.

– Det er vanskelig å si hvor langt folk er villige til å gå når man ser på det massive presset fra myndighetenes side, sier Aleksandr Jarosjuk som leder Den hviterussiske sammenslutningen av demokratiske fagforeninger til AFP.

C_Kz3CR2-f8

INGEN UNDERVISNING: Studenter ved Det statlige universitetet viser at de støtter oppfordringen til å streike i dag.

Foto: STRINGER / AFP

Men han er klar over at noen fagforeninger og enkeltpersoner ønsker å delta i streiken.

En talsperson for regjeringen sier at produksjonen går som normalt ved de statlige bedriftene.

Vil lamme samfunnet

Tikhanovskaja oppfordrer også hviterusserne til å ta ut alle pengene sine fra bankkontoene, og til ikke å handle i statseide butikker.

Målet til opposisjonen er å lamme landets økonomi, og tvinge Lukasjenko-regimet til å trekke seg.

6EI7opNyEYk

STOR STØTTE: Mer enn 100 000 mennesker deltok i opposisjonens demonstrasjon i Minsk i går.

Foto: BelaPAN / Reuters

Men hviterussere flest har lave lønninger, og de har ikke lagt seg opp penger til å klare seg gjennom en lengre periode uten inntekt. Mange er derfor redde for å miste jobbene sine.

Da opposisjonen oppfordret til et liknende streik etter presidentvalget i august, var oppslutningen ikke veldig stor.

Men for Tikhanovskaja er det viktig å vise at opposisjonen fortsatt er i stand til å mobilisere fredelig motstand mot regimet.

Brutal politimakt fortsetter

I går deltok igjen over 100 000 mennesker i opposisjonens demonstrasjon i Minsk.

Ifølge myndighetene ble til sammen mer enn 500 personer arrestert flere steder i landet.

Dvb-sbSAhI4

MAKTBRUK: Politiet sperret av gater i sentrum av Minsk i går for å hindre demonstrantene i å ta seg fram.

Foto: AP

Politiet brukte sjokkgranater og skjøt gummikuler mot demonstrantene, ifølge lokale medier.

– Regimet viser igjen at bruk av makt er det eneste det er i stand til, sier Tikhanovskaja i en kommentar.

President Lukasjenko avviser alle krav om at han må gå av. Han hevder at han fikk 80 prosent av stemmene i valget, og at han er landets rettmessige leder.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt