Minister: – Tyrkia er ikke noe hotell for IS-krigere

Tyrkia vil kvitte seg med IS-krigere de har tatt til fange. Også de som er fratatt sitt statsborgerskap skal sendes tilbake til Europa.

Flere IS-krigere kan ha kommet i tyrkisk varetekt etter at de erobret tidligere kurdisk kontrollerte områder. Her ser en kurdisk soldat inn i et rom med IS-fanger i en leir nord i Syria.

Flere IS-krigere kan ha kommet i tyrkisk varetekt etter at de erobret tidligere kurdisk kontrollerte områder. Her ser en kurdisk soldat inn i et rom med IS-fanger i en leir nord i Syria.

Foto: FADEL SENNA / AFP

En dansk og en tysk statsborger ble sendt ut av Tyrkia mandag. En amerikansk IS-kriger er tidligere sendt til USA. Tirsdag sender Tyrkia flere tyskere tilbake til sitt hjemland.

Påtalemyndigheten i Danmark sier det dreier seg om en dansk mann som er dømt for terror i Tyrkia. Det rapporterer nyhetsbyrået Ritzau.

Tyske myndigheter sier at de regner med å ta imot fire menn, fem kvinner og to barn i løpet av uka. Personenes tilknytning til IS er uklar, heter det i en uttalelse fra det tyske utenriksdepartementet.

Tyrkias innenriksminister Süleyman Soylu har kritisert land i Europa som har tatt statsborgerskapet fra IS-krigeren og så nekter å ta imot dem.

Tyrkias innenriksminister, Suleyman Soylu, sender IS-krigere tilbake til sine hjemland. På bilder får president Recep Tayyip Erdogan en gave under et besøk hos Innenriksdepartementets spesialstyrker

Tyrkias innenriksminister, Süleyman Soylu (tv), sender ut IS-krigere etter ordre fra president Recep Tayyip Erdogan. Her får Erdogan en gave under et besøk hos Tyrkias spesialstyrker.

Soylu sier IS-krigerne skal sendes tilbake uansett om de har beholdt statsborgerskapet i det opprinnelige hjemlandet eller ikke:

– Vi er ikke noe hotell for andres IS-krigere.

Danmark, Tyskland og Storbritannia har endret lovene slik at det er mulig å ta statsborgerskapet fra enkelte av dem som sluttet seg til IS.

IS-krigere også fra Frankrike og Irland

– To irske, to tyske og 11 franske IS-krigere blir også sendt til sine hjemland snart. Det sier talsmann i innenriksdepartementet Ismail Catakli til nyhetsbyrået Anadolu.

President Recep Tayyip Erdogan opplyste i forrige uke at 1149 tidligere IS-krigere sitter fengslet i Tyrkia, 737 av dem er utenlandske statsborgere.

Men den tyrkiske kringkasteren TRT Haber oppgir et høyere tall. Ifølge dem skal Tyrkia sende tilbake til sammen 2500 IS-krigere. De fleste fra EU.

Tallet på IS-aktivister i tyrkisk fangenskap kan ha økt fordi Tyrkia har erobret områder i Syria. De var tidligere kontrollert av kurdiske styrker.

Mange flyktet fra leiren Ain Issa i det nordlige Syria da en tyrkisk støttet milits erobret området. De fleste av dem ble fanget på nytt. Det skriver New York Times. De ble deretter sendt til en leir i byen Al-Rai.

Europeiske borgere utgjør en femdel av de om lag 10.000 IS-krigerne som blir holdt fanget i Syria. Det skriver den tyrkiske avisa Hürriyet Daily News.

Et barn som har flyktet fra Ain Issa leiren der kurdiske styrker holdt IS-familier. Mange flyktet da tyrkiske styrker erobret området.

Dette barnet skal være ett av dem som flyktet fra Ain Issa leiren. Der holdt kurdiske styrker IS-familier. Mange flyktet da tyrkiske styrker erobret området.

Foto: KHALIL ASHAWI

Skal stille egne IS-krigere for retten

Tyrkias president Erdogan sa fredag at de tar hjem tyrkiske borgere som har stått på IS' side i Syria:

– Vi skal stille dem som kan knyttes til terror for retten. Barna skal vi rehabilitere. Slik kan de komme over sine traumer.

Den norske etterretningstjenesten anslår at rundt 40 norske fremmedkrigere er i Syria og Irak.

SISTE NYTT

Siste nytt