NRK Meny
Normal

TV-debattene som avgjør valg

I nattens debatt skal det amerikanske folket selv sette John McCain og Barack Obama på prøve. Følg sendingen direkte her hos oss - og se klipp fra alle tidligere debatter.

John McCain og Barack Obama

John McCain og Barack Obama barker sammen i sin andre TV-duell i natt. Se den direkte her på nrknyheter.no.

Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP

Foran nattens debatt har det blitt sendt inn over 6 millioner spørsmål til debattantene, men så knelte e-post-systemet.

I tillegg til e-post-spørsmålene skal McCain og Obama også få bryne seg på spørsmål fra salen - og de skal ikke ha fått varsler om hva spørsmålene går ut på.

Da John McCain og Barack Obama møttes i sin første TV-debatt fredag 26. september, var det på dagen 48 år etter at moren til Richard Nixon ringte og lurte på om han var syk etter debatten mot John F. Kennedy.

1960 - Kennedy mot Nixon

Republikaneren Nixon hadde nylig vært syk og så såpass dårlig ut at moren var bekymret. Nixon og Kennedy hadde akkurat gjennomført den første presidentdebatten i TV-historien. Det var den første debatten av fire mellom de to, men den alle husker og fremdeles snakker om.

Begge var veltalende, men Nixon var huløyd og sliten. Den grå dressen hans gikk i ett med den grå bakgrunnen i studioet. Kennedy var solbrun og rolig i stilen, og den blå dressen ga en behagelig kontrast mot bakgrunnen på de amerikanske sort-hvitt-skjermene.

Video nsps_upload_2008_9_26_14_29_33_145.jpg

Video: I 1960 møttes John F. Kennedy og Richard Nixon til historiens første TV-sendte debatt.

Mens flertallet av radiolytterne mente Nixon var sterkest i debatten, helte TV-seerne mot Kennedy. En sliten Nixon – med skjeggstubber – hadde avslått å bruke TV-sminke; Kennedy var velsminket, vital og karismatisk.

Dette ble en avgjørende faktor i valget, mener mange eksperter. 43 år gamle Kennedy seilte inn i Det hvite hus som den foreløpig siste senatoren som ble valgt til president. I år er begge toppkandidatene senatorer.

Nixon, som bare var fire år eldre enn Kennedy, var etterpå sikker på at TV-debattene kom til å spille en stor rolle i presidentkampen fremover.

TV-debattløse år

Men det gjorde de likevel ikke før 16 år senere. I 1964 ønsket ikke Kennedys visepresident Lyndon B. Johnson – som ble innsverget som president om bord i Air Force One to timer og åtte minutter etter at JFKs kortesje svingte inn i Elm Street i Dallas klokken 12.30 den 22. november 1963 – å stille i debatt med Republikaneren Barry Goldwater.

I 1968 var Nixon igjen Republikanernes kandidat, og han ønsket ikke å stille i debatt mot Demokratenes Hubert H. Humphrey.

Også fire år etterpå unngikk president Nixon TV-debatter i kampen mot George McGovern.

Her kan du lese tall of fakta fra tidligere presidentvalg i USA .

1976 - Ford mot Carter

Men så, 16 år etter Nixon/Kennedy, var det atter tid for TV-debatt. Da møtte president Gerald Ford Demokratenes Jimmy Carter i valgkampen, og president Ford trengte en arena for å vise seg frem.

Ford var den første president som verken har vært folkevalgt til president- eller visepresident-embetet, siden han ble plukket ut av Kongressen til visepresidentstillingen da Spiro Agnew ga seg som president Nixons nestkommanderende og så innsatt som president da «Tricky Dick» Nixon gikk av.

I president Ford og Carters første TV-debatt – sendt fra Philadelphia – sviktet lydteknikken og de to kandidatene fikk stå alene og svette under lyskasterne i 27 minutter. I deres andre debatt gjorde president Ford brøleren med å hevde at "det ikke er noe sovjetisk dominans i Øst-Europa." Det var naturligvis feil, men presidenten ville ikke korrigere det han hadde sagt.

Da Carter ba president Ford om å innkalle polsk-amerikanere som sannhetsvitner, var løpet kjørt.

Video nsps_upload_2008_9_26_14_35_34_152.jpg

Video: I 1976 var det endelig tid for nye TV-debatter i den amerikanske valgkampen. President Gerald Ford møtte Jimmy Carter - men møtte ham ikke godt nok.

Før debatten hadde president Ford tatt innpå Carter i meningsmålingene. Det ble det slutt på. Brøleren styrket bare inntrykket av president Ford som en «snubler» - en fyr som snublet ned flytrapper, en fyr som ikke kunne spasere og tygge tyggis samtidig. Det var kanskje ikke rettferdig, men det var inntrykket som satt igjen, og Ford tapte knepent mot den ukjente peanøttbonden Carter.

Men president Ford hadde også problemer innad i partiet i 1976. På landsmøtet ble han utfordret av den pensjonerte skuespilleren Ronald Reagan – som til slutt bare manglet 60 stemmer fra å bli historisk ved å ved å hindre den sittende presidenten i å bli gjenvalgt.

Fire år senere ble Reagan valgt til Republikanernes kandidat med stort flertall, mens Edward Kennedy forsøkte men mislyktes i sitt forsøk på å utfordre president Carter på Demokratenes landsmøte.

1980 - Carter mot Reagan

There you go again!

Ronald Reagan

I 1980 var president Carter på defensiven i debattene mot den karismatiske republikaneren Reagan, som enkelt svarte på presidentens kritikk med et nedlatende ”There you go again!” Så stirret han rett i TV-kameraet og spurte seerne: "Er din situasjon bedre nå enn for fire år siden?" Reagans debattaktikk virket som den skulle i den eneste TV-debatten de to imellom.

Ronald Reagan, Nancy Reagan og Frank Sinatra

Video: President Jimmy Carter møtte Ronald Reagan til TV-debatt i 1980. Karismatiske Reagan knuste peanøttbonden Carter i valget.

Reagan hadde tidligere debattert mot den uavhengige kandidaten John B. Anderson. President Carter kunne ikke delta den kvelden, og Reagan og Anderson brukte mesteparten av TV-timen til å klage på at han ikke var tilstede.

Det var heller ikke til president Carters fordel at han i debatten mot Reagan fortalte at han hadde diskutert nedrusting av atomvåpen med sin 12 år gamle datter Amy.

Republikanerne fikk åpent mål og latterliggjorde ham i valgkampen. Reagan vant valget med 51 mot 41 prosent av stemmene.

1984 - Reagan mot Mondale

I 1984 snublet president Reagan seg gjennom en forvirret opptreden i den første TV-debatten mot Demokratenes Walter F. Mondale – med norske aner og nå Norges honorære generalkonsul i Minnesota. President Reagan var da 73 år gammel og alderen hans voldte bekymring. (Som vi vet er John McCain 72 år gammel i dag.)

Da de møttes igjen tok president Reagan luven av bekymringene da han ble stilt spørsmålet om han i sin alder hadde styrken som kreves for embetet. "Jeg vil ikke gjøre alder til en sak i denne valgkampen," sa Reagan, og la til:

- Jeg vil ikke av politiske årsaker utnytte min motstanders ungdom og mangel på erfaring.

Selv Mondale måtte le.

Video nsps_upload_2008_9_26_14_36_45_154.jpg

Video: President Ronald Reagan fikk sin motstander Walter Mondale til å le i deres TV-debatt. Da var løpet kjørt for Demokratenes kandidat.

På valgdagen ble president Carters visepresident knust av president Reagan. Mondale vant bare hjemstaten Minnesota og District of Columbia, og tok 41 prosent av stemmene, mot Reagans 59.

1988 - Bush mot Dukakis

Det mest minneverdige øyeblikket fra TV-debattene i 1988 var da Demokratenes kandidat Michael Dukakis bli spilt over sidelinjen med spørsmålet om hans holdning til dødsstraff fremdeles ville gjelde dersom hans egen kone ble voldtatt og drept.

Video nsps_upload_2008_9_26_14_26_23_142.jpg

Video: George W. H. Bush kunne stå å se at Michael Dukakis ble stivere og stivere i TV-debatten. 1988 var «året valgkampen ble stygg.»

LES OGSÅ: Valgkamp i USA - en skitten tradisjon.

Dukakis’ svar var tørt og han holdt fast på sin motstand mot dødsstraff. Svaret passet den gjengse mening om Dukakis som en kald teknokrat. Alt George W. H. Bush trengte å gjøre, var å stå og se på.

1992 - Clinton mot Bush

I 1992 kunne ingenting president Bush sa skadet ham mer enn da TV-kameraene fanget ham mens han kikket på klokken under debatten mot Demokratenes Bill Clinton og uavhengige Ross Perot i Richmond.

President Bush så ut som han var lei av hele greia, og han hadde dette uttrykket ofte under hele kampanjen. Han likte ikke debatter.

Bill Clinton (tv.) innsettes i 1993 og har nettopp avlagt eden. George Bush applauderer.

Video: President George W. H. Bush var glad da presidentkampen mot Bill Clinton var over. Da kunne han endelig se på klokken i fred.

- Var jeg glad når hele den forbanna greia var over? spurte president Bush retorisk senere. Og han svarte selv:

- Ja.

1996 - Clinton mot Dole

I 1996-debattene mellom president Clinton og Republikanernes Bob Dole var spillet om forventingene til deltakernes opptreden i gang, «the Expectations Game.»

Video nsps_upload_2008_9_26_11_33_37_121.jpg

Video: I 1996 hadde president Bill Clinton dametrøbbel i vente.

Derfor, når Dole gjorde det bedre enn forventet, mente enkelte at debatten endte uavgjort.

2000 - Bush mot Gore

Forventnings-spillet fortsatte i 2000 da presidentkampen sto mellom republikaneren George W. Bush og Clintons visepresident Al Gore, en durkdreven debattant og politiker til fingerspissene.

Gore sukket tungt og trakk på skuldrene mens Bush snakket; så tok han på seg en bedøvet, nesten uinteressert mine; før han til slutt aggressivt angrep Bush.

En svak forestilling av Al Gore, som tydeligvis ikke hadde fått med seg at det også deles ut stilpoeng i debattene mot George W. Bush.

2004 - Bush mot Kerry

Fire år senere sto president Bush mot Demokratenes John Kerry. Kerry tok innpå i meningsmålingene etter de første debattene, der president Bush’ bidrag var verbale blundere og et selvgodt smil.

Video nsps_upload_2008_9_26_14_33_13_150.jpg

Video: TV-debattene mellom president George W. Bush og John Kerry i 2004 ble preget av frykten for terror.

I den siste debatten fikk president Bush tilbake overtaket ved å hevde at en seier til Demokratene ville svekke den nasjonale sikkerheten – et poeng som gikk hjem i tiden etter terrorangrepene 11. september 2001.

Glipper og punch-liner

I de TV-sendte president-debattene har verbale glipper, feil kroppsholdning, stilpoeng og de tilsynelatende spontane punch-linene vist seg som avgjørende øyeblikk som har vært med på å avgjøre og forme utkommet av valg.

President Bush’ ord i 1992 kan være glemt – at han kikket på klokken, glemmes ikke.

Som oftest ender de enkelte debattene uten en klar vinner. Men når to kandidater står overfor hverandre kan alt skje.

Kan McCain «dra en Reagan?»

Når Republikanernes John McCain og Demokratenes Barack Obama møtes i sin andre TV-debatt i Nashville, Tennessee i natt, er presset på dem så stort som det kan bli i politikk. I den første debatten mellom de to fulgte litt over 52 millioner TV-seere med - på en fredag, som er USAs dårligste TV-dag. Og det blir neppe færre denne gangen.

Natten vil vise om McCain, som med sine 72 år vil være den eldste som for første gang inntar Det hvite hus hvis han vinner valget, klarer å «dra en Reagan.»

Det vil kanskje være vanskeligere for ham å vitse med Obamas alder enn det var for Reagan å vitse med Mondales, ettersom han har navnet til 44 år gamle Sarah Palin sammen med sitt eget på stemmeseddelen.

LES OGSÅ: Bjørn Hansens kommentar om Obamas usynlige velgerskare

NRKs spesialmagasin om USA-valget

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt