NRK Meny
Normal

Tusener hyllet død demonstrant i Kiev

Folkemengden ropte «helt!» og sang nasjonalsangen da kisten til en 25-år gammel mann ble båret gjennom Kievs gater i dag. Han var en av dem som ble drept i opptøyene onsdag.

Kiste bæres gjennom Kiev

Demonstranter fraktet i dag kisten med 25 år gamle Mikhail Zhiznevskij til stedet hvor han ble drept i Kiev.

Foto: Darko Vojinovic / NTB Scanpix

Tusener var samlet da den åpne kisten til 25 år gamle Mikhail Zhiznevskij ble båret gjennom Kiev, melder AP.

Minneseremonien ble holdt i St. Michael-katedralen, og en kvinnelig student fra Kiev gråt da kroppen hans ble båret ut.

– Han kunne ha blitt min forlovede, men han døde mens han forsvarte framtiden min slik at jeg vil leve i et annerledes Ukraina, sier hun ifølge AP.

Kisten med 25-åringen ble fraktet rundt 700 meter til stedet hvor han døde, ved barrikadene nær det ukrainske parlamentet.

Zhiznevskij er en av dem som døde av skuddskader under de voldelige sammenstøtene mellom politi og demonstranter onsdag denne uken.

Opposisjonen hevder han ble skutt av politiet. Regjeringen hevder på sin side at 25-åringen, i tillegg til en annen mann, ble drept med jaktrifler, noe de sier politiet ikke bruker.

På søndager har demonstrasjonene i Kiev flere ganger tiltrukket seg titusener av mennesker, noen ganger mer enn 100 000 demonstranter. Ifølge AP var allerede flere tusen mennesker på plass på Uavhengighetsplassen i Kiev i ettermiddag, men demonstrasjonene kan bli mindre i dag.

Politi forlater base i Kiev

Politifolk forlot i dag Ukrainan House i Kiev, som de brukte som base. Myndighetene sier politistyrkene trakk seg ut for å hindre at spenningsnivået øker.

Foto: DMITRY SEREBRYAKOV / NTB Scanpix

Urolig natt

Demonstranter fikk nok en seier da de i natt tok kontroll over en bygning i Kiev som politiet brukte som base. Ifølge ukrainsk TV skal 200 politifolk ha forlatt bygningen gjennom en sidedør, skriver AFP.

Demonstranter skal ha kastet molotovcocktailer og steiner da bygningen ble stormet.

Myndighetene bekrefter at politistyrkene har trukket seg ut for å hindre at spenningsnivået øker.

Innenriksdepartementet sier demonstrantene ønsket å stenge styrkene inne og deretter frigi dem i bytte med aktivister som er tatt til fange under den politiske krisen.

Arseij Jatsenjuk

Arsenij Jatsenjuk er tilbudt jobben som statsminister, men varsler at forhandlingene må fortsette.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / NTB Scanpix
Vitaly Klitsjko

Opposisjonsleder Vitaly Klitsjko oppfordrer president Viktor Janukovitsj til å trekke seg.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / NTB Scanpix

Den tidligere proffbokseren og opposisjonslederen Vitaly Klitsjko var på stedet og bekreftet til nyhetsbyrået Interfax Ukraine at bygningen hadde blitt tatt uten blodsutgytelser.

Vil la folket velge

Dagens hendelse skjer etter at protestledere varslet at demonstrasjonene vil fortsette selv om president Viktor Janukovitsj forsøkte å roe gemyttene med nye tilbud til opposisjonen. Presidenten inviterte både Klitsjko og en annen opposisjonsleder inn i regjeringsvarmen.

Arsenij Jatsenjuk, som tidligere har vært utenriksminister og jobbet for å bringe Ukraina nærmere EU, er tilbudt posten som statsminister. Etterpå sa han til en stor folkemengde i Kiev sentrum at president Viktor Janukovitsj fortsatt må møte flere vesentlige krav fra opposisjonen, og at samtalene vil fortsette, ifølge AP.

I går kveld erklærte han dessuten på Twitter: «Ingen avtale, Janukovitsj, vi fullfører det vi har startet. Folket velger lederne våre, ikke du.»

Vil ha nytt presidentvalg

Vitalij Klitsjko fikk tilbud om å bli visestatsminister. Men framfor å bli inkludert i den sittende regjeringen, ønsker opposisjonen å få overta presidentmakten gjennom et snarlig nyvalg.

– Vi aksepterer ikke forslagene. Antiprotestlovene må oppheves, og et nytt presidentvalg holdes i år, sa Klitsjko til demonstrantene i Kiev lørdag kveld, ifølge Russia Today.

Det er per i dag ikke lagt opp til noe valg før i 2015.

Ukraina er inne i den verste krisen siden landet ble uavhengig i 1991. Myndighetene sier tre personer er døde i opptøyene den siste uken. Opposisjonen sier tallet på drepte er seks.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt