NRK Meny
Normal

Turkmenistan forbyr svarte biler

Turkmenistans president har forbudt svarte biler i hovedstaden Asjkhabad fordi han mener at hvite biler bringer lykke.

GERMANY-POLITICS/

Turkmenistans president Gurbangulij Berdymukhamedov er ingen fan av fargen svart på biler. Det går nå utover en del av landets innbyggere.

Foto: STEFANIE LOOS / Reuters

Det sentralasiataiske landet forbød for få år siden importen av svarte biler, og nå går president Gurbangulij Berdymukhamedov et skritt lenger.

Svarte biler blir nå tauet vekk fra Asjkhabads gater, skriver Radio Free Europe.

De siste ukene har politiet beslaglagt mørke kjøretøy i den turkmenske hovedstaden og eierne har fått beskjed om at de må betale for å lakkere dem om til sølv eller hvitt. Bilene må deretter re-registreres.

Marmor-rekord

Turkmenistan Presidential Palace

Gurbangulij Berdymukhamedov er glad i hvitt og sørger for at hovedstaden hans ser så hvit ut som mulig.

Foto: Ap

Turkmenistans hovedstad er kjent som «den hvite marmors by» og Asjkhabad har også blitt kåret av Guinness rekordbok som byen med størst tetthet av bygninger med marmorfasader.

Den autoritære mildt sagt eksentriske president Gurbangulij Berdymukhamedov er kjent for sin forkjærlighet for fargen hvit. Palasset hans er hvit og han kjører alltid rundt i hvite limousiner.

Koster dyrt

Nå går altså denne forkjærligheten utover eiere av kjøretøy med mørkere farge, som må belage seg på store og ubeleilige utgifter for å lakkere bilene sine.

En bileier som har fått bilen sin tauet inn forteller til Radio Free Europe at det vil koste rundt 7.000 manater (rundt 15.000 kroner) å lakkere bilen. Gjennomsnittslønnen i Turkmenistan er rundt 3.000 kroner i måneden.

– Lønnen min er på 1.000 manater (rundt 2.500 kroner), så selv om jeg ikke bruker penger noe sted så blir jeg tvunget til å bruke stort sett hele årslønnen min på lakkeringen, sier mannen.

Menneskerettighetsgrupper og aktivister har lenge anklaget Berdymukhamedov for undertrykkelse siden han kom til makten.

Artikkelen fortsetter under bildet

Asjkhabad

Turkmenistans hovedstad har fått satt rekord med all den hvite marmoren sin.

Foto: Alexander Vershinin / AP

Populær

Berdymukhamedov skal også for kort tid siden ha forbudt kvinner å kjøre bil, fordi de står bak flest ulykker i trafikken. Det meldes at kvinnelige sjåfører blir stanset av politiet og får beskjed om å ikke kjøre.

Den tannlegeutdannede Berdymukhamedov var tidligere helseminister under president Saparmurad Nijazov, som døde i desember 2006. Berdymukhamedov valt presidentvalget i februar 2007 med 89 prosent av stemmene. Hans popularitet økte ytterligere i neste valg i 2012, da han ble gjenvalgt med 97 prosent av stemmene.

I 2016 ble landets grunnlov endret for å utvide presidentperioden fra fem år til sju år.

Laster kart, vennligst vent...

Turkmenistan ligger i Sentral-Asia. Hovedstaden Asjkhabad ligger i provinsen Ahal i landets sørlige del.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt