Hopp til innhold
Urix forklarer

Trumps to ansikter: Får kritikk for Puerto Rico, men skryt for Las Vegas

Dagen etter besøket i Puerto Rico, trer det fram en helt annen president.

President Trump roser sykehuset i Las Vegas

YDMYK: Det var en mer ydmyk Trump som møtte helsepersonell i Las Vegas. Men han ville ikke snakke om våpenkontroll.

En sorgtung president Donald Trump snakker alvorlig og respektfullt med legene på et sykehus i Las Vegas.

Han skryter av dem. Han skryter av politiets raske reaksjon. Han skryter av alle menneskene som var der og hjalp dem som var såret. Han viser interesse for andre, skryter ikke av seg selv.

Dette er TV-bilder som trolig vil øke amerikanernes tillit og respekt for sin president.

Dårlig måling

Det kan han trenge, for ifølge en undersøkelse gjort for nyhetsbyrået Associated Press, er det bare 32 prosent av de spurte som mener Trump taklet krisen i Puerto Rico på en god måte, etter at det amerikanske territoriet i Karibia ble ødelagt av orkanen Maria.

Selv republikanske velgere mente at Trumps takling av naturkatastrofen på øya Puerto Rico var dårligere enn den måten han håndterte de tilsvarende krisene etter at orkanen Harvey traff Texas/Louisiana og orkanen Irma traff Florida i forrige måned.

Målingen ble tatt opp før Trump dro på besøk til Puerto Rico. Kanskje hadde de blitt enda lavere om man hadde spurt folk etter at han var der.

Golf og tvitterkrangel

Da den verste orkanen i manns minne traff Puerto Rico, sendte Trump straks ut en sympatisk tvitter-melding

Laster Twitter-innhold

Så hørte ikke puertoricanerne noe fra ham på mange dager. Presidenten var opptatt av å spille golf og tvitterkrangle med fotballspillere som protesterte mot ham og seinere også med borgermesteren i Puerto Ricos hovedstad San Juan.

Det betød ikke at regjeringen ikke var ivrig opptatt med å forberede hjelp til Puerto Rico, det virket bare ikke slik i offentligheten.

Ofte er Trump sin egen medie-katastrofe når han tvitrer eller uttaler seg fritt og uhemmet av taleskrivere eller rådgivere.

Orkanen Maria fortsetter sin ville ferd i Karibia.

Ingen tv – ingen Trump

Puertoricanerne var i liten grad opptatt av disse kranglene på tvitter og tv. Nesten alle hadde mistet både strøm, fjernsyn og telefon – og kunne uansett ikke følge med.

Dessuten hadde de andre ting å tenke på, som å skaffe seg vann og mat – og kanskje begynne å reparere husene sine.

Da Trump endelig kom på banen igjen var han opptatt av å fornærme puertoricanerne ved å disse dem for sin store gjeld og de lokale myndighetenes elendige krisehåndtering. Begge deler var riktig, men kanskje ikke akkurat det folk på øya ønsket å høre når de befant seg i en katastrofe uten like.

Kastet papirhåndklær på folk

Så kom han på besøk – i fire timer. I løpet av den korte tiden klarte han ytterligere å fornærme sitt vertskap med å si at det de hadde vært gjennom ikke var en «ordentlig katastrofe» – som orkanen Katrina – fordi så få hadde mistet livet.

Han suste over hodene på dem i helikopter og besøkte noen velstående nabolag som var blant de minst rammete av orkanen.

Og endte opp med flirende å kaste papirhåndklær på folk. Trolig ment som en slags «hjelp» til mennesker som manglet det meste.

U.S. President Trump tosses rolls of paper towels to people at a hurricane relief distribution center at Calvary Chapel in San Juan

KONTROVERSIELT: Trump kastet papirhåndklær til folk i Puerto Rico.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Og så skrøt han masse av seg selv og sitt team, som hele tiden hadde gjort en «fantastisk innsats».

Forbløffet, men ikke forlatt

Tilbake sto puertoricanerne forbløffet, men heller ikke tomhendte. For endelig hadde amerikanske militære og hjelpemannskaper ankommet med sykehusskip og store mengder forsyninger.

Og presidenten lovet over 200 milliarder kroner til gjenoppbygging. Da kunne de heller svelge å bli behandlet ganske nedlatende av landets president.

Selv om det noen oppfattet som et løfte om å slette territoriets gjeld ble avvist av presidentens økonomiske rådgiver. Og Trump understreket for vertskapet at det kom til å bli veldig dyrt for samfunnet at de skulle ha all denne hjelpen.

En annen mann

Så, dagen etter besøket i Puerto Rico, trer det fram en helt annen president. En fattet, alvorlig mann. En som ikke fornærmer folk eller lager ablegøyer. En som lytter interessert og skryter av andres innsats, ikke sin egen.

I Las Vegas får ikke kamera og mikrofoner delta i alt. Pressen skal ikke være med inn på sykehuset der Trump besøker pasienter med skuddskader.

Men etterpå kommer han ut, sammen med legene og helsepersonellet. Og skryter uhemmet av deres innsats. Sier han er stolt av dem og inviterer alle til å besøke Det hvite hus.

Dette er deler av et over én time langt opptak fra politiets samtaler under angrepet i Las Vegas mandag. Over 50 personer er døde etter at en mann skjøt fra 32. etasje på et hotell ned på en konsertarena. I opptaket kan man høre hvor kaotisk situasjonen var. Lyd: Broadcastify

Ydmyk beundring

Etterpå er han hos politiet. Ydmykt sier han – ja, ydmykt: «jeg kommer bare for å hilse på dere og gratulere dere. Dere har vist hele verden hva det betyr å være profesjonelle. Det skal dere være veldig stolte av».

Og etterpå holdt han en rørende tale hvor han hyllet både ofrene og redningsfolkene. Sikkert skrevet av noen andre, men det var han som holdt den.

Besøket i Las Vegas er atskillig strammere i presse-regien enn den var i Puerto Rico. Kanskje har de medieansvarlige i Det hvite hus forstått hvilken PR-katastrofe gårsdagens besøk i Puerto Rico var.

Trolig blir det bedre tall på meningsmålingene etter turen til Las Vegas.

Han får i alle fall skryt av kommentatorene til blant andre Fox News og CNN. Også kommentatorer som vanligvis er kritiske, mener at Trump denne gangen opptrådte med presidentverdighet.

Det aller vanskeligste spørsmålet, om strengere våpenkontroll, besvarte han kort:

– Det snakker vi om seinere.

Og pressen lot ham være i fred med det svaret. Enn så lenge.

SISTE NYTT

Siste nytt