Donald Trump: Populær, sjanseløs og mislikt presidentkandidat

På noen målinger blant de som vil bli Republikanernes presidentkandidat, leder milliardæren Donald Trump. Men få tror USA er klar til å velge sin første reality-TV-president - og andre misliker at han sier han er republikaner.

Video Donald Trump

Klikk på bildet for å se fra en av Donald Trumps taler.

Amerikanske velgere har før valgt B-film-skuespilleren Ronald Reagan til president, og både en stjerne fra amerikansk bryting (Jesse Ventura i Minnesota) og en kroppsbyggende skuepsiller (Arnold Schwarzenegger i California) til guvernører.

Men ekspertene sier at selv om eiendomskongen og reality-TV-stjernen nå i de innledende rundene nyter godt av sin popularitet, vil velgerne til slutt gi Trump beskjeden om at «You're fired».

– Fyller rollen som den som sier ting som de er

– Han fyller rollen som den som sier ting som de er, sier historieprofessor Thomas Scwhartz ved Vanderbilt University i Nashville, Kentucky til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Scwhartz kan man kanskje sammenligne Trump med Ross Perot, den folkelige forretningsmannen som stilte som uavhengig kandidat mot president George H.W. Bush og Bill Clinton i presidentvalget 1992. Perot stilte også igjen fire år senere.

Scwhartz lurer blant annet på om Trump vil tåle den typen oppmerksomhet og grundige sjekken av alt han har sagt og gjort - slik alle som ønsker å bli valgt til president havner under - eller om det i virkeligheten bare er et stunt for å skape blest omkring ham selv og TV-programmet hans.

– Men så lenge det ikke er noen seriøse republikanere som har stått frem og sagt at de stiller, fyller han et hull, sier Scwhartz.

Media- og samfunnsprofessor Richard Wald ved Columbia University i New York mener hele Trumps inntog i politikk på dette nivået, er en forvillelse.

– Dette er et medieøyeblikk. Det er svært usannsynlig at Trump vil bli valgt til president, for han er ikke en viktig person, sier Wald.

Flørter med «birtherne»

Likevel viser meningsmålingene at Trumps popularitet øker, noe som blant annet kan være på grunn av hans flørt med «birther»-bevegelsen - de som holder fast ved påstanden om at president Barack Obama ble født i Kenya, ikke i USA.

Trump har for eksempel offentliggjort sin egen fødselsattest for å holde temaet varmt.

Annonsering av Barack Obamas fødsel i en avis fra Hawaii

Dette er fødselsannonsen som ble trykket i en avis på Hawaii etter at president Barack Obama ble født.

Foto: AP

Kan ødelegge for Republikanerne

Men denne flørten har samtidig ført til at mer etablerte republikanere har angrepet eiendomskongen, og de frykter at «birther»-kommentarene kan ødelegge partiets mulighet til å virkelig utfordre Obama i valgkampen neste år.

Karl Rove, mannen som sto bak George W. Bush sine to suksessfulle presidentvalgkamper, kaller Trumps kandidatur «en vits», og den konservative Pulitzer-vinnende journalisten George Will kaller Trump «en fyr som bare plaprer tull».

En meningsmåling fra Public Policy Polling i forrige uke viser at Trump leder blant Republikanerne. Trump har støtte fra 26 prosent, fulgt av tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee med 17 prosent, tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney med 15 prosent, tidligere speaker i Representantenes hus Newt Gingrich med 11 prosent og tidligere Alaska-guvernør Sarah Palin med åtte prosent.

I en måling fra McClatchy-Marist er Trump nummer tre med 13 prosent støtte, bak Romney med 18 prosent og Huckabee med 17 prosent.

Republikaner til skade for Republikanerne

De gode målingene for Trump kommer på tross av helomvendingene som ekspertene legger vekt på. Blant disse er Trumps to år gamle bok, der han roser president Obama - mannen han nå kaller USAs verste president noensinne. De trekker også frem Trumps bok fra 2000 - da han også vurderte å stille i presidentvalget - der han skriver varmt om et universelt helsesystem bygd på modell fra Canada.

Grave-journalist Christopher Byron skriver hos CNN - kanskje oppklarende - at Trump de siste 25 årene har latt USA tro at han vurderer å stille i valget - hver gang med et annet, personlig mål for øyet.

Noen eksperter tror Trump drar nytte av sitt kjente navn - en faktor som bli mindre verdt når de andre kandidatene får nok oppmerksomhet og omtale. Andre mener at Trumps gode målinger er et tegn på at Republikanerne har mer dyptliggende problemer.

I tillegg til å kalle ham en vits mener Bush-rådgiver Rove at når Trump sier at han vurderer å stille som republikansk presidentkandidat, bare skader han Republikanerne.

New York Times skiver i dag at selv om mange republikanere svarer at de tror president Obama ble født utenfor USA, hjelper det ikke nødvendigvis på Trumps sak. Nesten like mange republikanere som mener Trump vil være en god kandidat (35 prosent) mener han er en dårlig kandidat (32 prosent). 60 prosent mener dessuten at Trump ikke er en seriøs kandidat.

SISTE NYTT

Siste nytt