Hopp til innhold

Han kan starte ny krig på Balkan

De bosniske serberne vurderer å løsrive seg. Nå truer Kroatias president med å sende inn hæren.

Milorad Dodik

VIL GÅ SIN EGEN VEI: Bosnia-serbernes statsminister Milorad Dodik mener de bosniske serberne selv må få velge om de vil bli i Bosnia.

Foto: Amel Emric / Scanpix/AP

Milorad Dodik, statsminister for de bosniske serberne i den serbiske entiteten Republika Srpska i Bosnia, uttalte nylig at han og resten av entiteten forbereder en folkeavstemming for å se om det er grunnlag for å annulere fredsavtalen som sikrer fred i Bosnia.

Les også: – Bosnia kan gå i oppløsning
Les også: Bosniske serbere sier unnskyld
Les også: Ti år etter Dayton (fra 2005)

– Vi må kjempe for våre grunnlovsfestede rettigheter. En folkeavstemming om hvorvidt folket vil leve i eller utenfor Bosnia vill helt sikkert komme, sier den bosniskserbiske lederen til den serbiske avisen Večernje novosti .

Det får alle som var innvolvert i borgerkrigen på Balkan i første halvdel av 1990-tallet til å fryse på ryggen.

Spesielt frykten for at utspillet skal blåse liv i den gamle drømmen om et Stor-Serbia.

– Glem det!

Derfor gikk også den serbiske presidenten Boris Tadic ut i samme avis og sa at Serbia på ingen måte støtter hverken en folkeavstemming eller en eventuell påfølgende løsrivelse fra de bosniske serbernes side.

Boris Tadic og Milorad Dodik

ADVARER: Serbias president Boris Tadic advarer Milorad Dodik mot forsøk på å splitte opp Bosnia.

Foto: Ranko Cukovic

– Serbia kommer ikke til å anerkjenne noen form for handling eller folkeavstemning som kan føre til en oppsplitting av Bosnia, for Serbia er en garantist for Dayton-avtalen (fredsavtalen i Bosnia, red. anm), sier Tadic ifølge Večernje novosti .

Utsagnet har bare møtt et skuldertrekk hos Dodik.

I samme avis gjentar den bosniskserbiske lederen at innbyggerne i Republika Srpska selv må få avgjøre om de er enige i fredsavtalen der ett av hovedpunktene er at Bosnia skal holdes samlet.

Dodik sier videre at han ikke er overrasket over utsagnet til Tadic, men at den serbiske presidenten tvert imot er programforpliktet til å innta akkurat det standpunktet Tadic gir uttrykk for.

Truer med millitær makt

Nå har imidlertid også den avtroppende presidenten i Kroatia, Stjepan Mesic, kommet på banen. Ifølge den serbiske avisen Blic kommer han med direkte trussler dersom folkeavstemmingen skulle føre til at de bosniske serberne forsøker å løsrive seg.

Han sier han som president øyeblikkelig ville sendt inn kroatiske styrker for å hindre løsrivelse.

Stjepan Mesic

TRUER MED MAKT: Stjepan Mesic er villig til å sende inn millitær makt for å hindre oppsplitting av Bosnia.

Foto: Bor Slana

– Dodik forsøker uten tvil å lure FN, sier Mesic.

Han sier at Dodik spekulerer i at det internasjonale samfunn ikke vil bry seg så mye om hva som skjer i Bosnia.

– Noen land kommer til å være fornærmet og sure noen dager, så er veien åpen for et Stor-Serbia, sier Mesic ifølge Blic.

Trusselen om bruk av millitær makt fra Mesic og kroatias side skal også ha blitt gjentatt i forhold til de internasjonale styrker som fortsatt sikrer freden i Bosnia.

SISTE NYTT

Siste nytt