Hopp til innhold

Selger truede dyrearter ulovlig for 107 milliarder i året

Handel med truede dyrearter er nå verdens fjerde største ulovlige handelsnæring, kun slått av narkotika, menneskehandel og forfalskning.

Tolloffiserer holder viser frem en elefants støttenner etter et storbeslag av elfenben.

Tolloffiser Azis Yacub (t.h.) viser frem en av rundt 1500 støttenner som ble tatt under et storbeslag i Klang-havnen utenfor Kuala Lumpur i Malaysia. Ifølge en ny WWF-rapport truer nå den ulovlige handelen nasjonal sikkerhet i en rekke land.

Foto: SAEED KHAN / Afp

Malaysiske tollmyndigheter beslagla i forrige uke et parti med 1500 støttenner i Klang-havnen utenfor Kuala Lumpur, skriver AP.

Tolloffiserene fant 24 tonn elfenben gjemt i ti trekasser med hemmelige rom da de gjennomførte en inspeksjon. Kassene, som angivelig skulle inneholde trefliser, viste seg å romme noe ganske annet.

Generalsekretær Nina Jensen i WWF Norge

– Beslaget viser at ulovlig handel med truede dyrearter er et problem i kraftig økning, sier generalsekretær Nina Jensen i WWF Norge.

Foto: WWF Norge

Trolig var Kina det endelige målet for den ulovlige frakten, og beslaget skal angivelig ha en potensiell salgsverdi på rundt 20 millioner dollar, eller 112,4 millioner kroner, melder nyhetsbyrået.

– Beslaget er det største som er gjort i Malaysia noensinne, og viser at ulovlig handel med truede dyrearter er et kraftig økende problem, sier generalsekretær Nina Jensen i WWF til NRK.no.

Brukes mot bakrus og til pynt

Malaysia er de senere år utpekt som et av de mest brukte gjennomfartslandene for ulovlig transport av elfenben, og etterspørselen er størst i Thailand, Vietnam og Kina.

Det er spesielt det store antallet kjøpere i Kina som har ført til en kraftig reduksjon av elefantpopulasjonen i store deler av Afrika.

Jensen forteller at etterspørselen etter elfenben og horn fra neshorn hovedsakelig skyldes bruk innen tradisjonell naturmedisin, men også som kur mot bakrus. En betydelig mengde kjøpes også av vestlige turister på ferietur.

Kenya Wildlife Services

Viltvoktere fra Kenya Wildlife Services undersøker kadaveret av en elefant som ble drept for sine støttenner i Meru National Park nordøst for Nairobi.

Foto: AMOS RONO / Afp

– Men også sofistikerte forretningsmenn bruker horn og støttenner som ornamenter og gaver til viktige forretningsforbindelser, forteller hun.

Fjerde størst på det svarte markedet

Når storbeslaget utenfor Kuala Lumpur på den ene siden tydeliggjør et stadig økende problem, mener Jensen det også kan forstås som at flere begynner å forstå omfanget av problemet.

– Kanskje er flere land blitt mer oppmerksomme på at dette er svært alvorlig, og dermed legger inn større innsats for å få bukt med problemet. Ulovlig handel med truede dyrearter er et stort globalt problem, og krever innsats på globalt nivå, sier hun.

I en ny rapport konkluderer WWF med at ulovlig handel med truede dyrearter i dag er en milliardindustri, som av organiserte kriminelle oppfattes som en næring med lav risiko og høy profitt.

Rapporten anslår at den ulovlige handelen med truede dyrearter nå utgjør 19 milliarder amerikanske dollar i året – nærmere 107 milliarder norske kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

24 tonn elfenben ble funnet i ti trekasser med hemmelige rom under beslaget i Kuala Lumpur.

24 tonn elfenben ble funnet i ti trekasser med hemmelige rom under beslaget i Kuala Lumpur. Ulovlig handel med truede dyrearter utgjør 106,9 mrd. kroner årlig, ifølge ny WWF-rapport.

Foto: BAZUKI MUHAMMAD / Reuters

Handelen truer nasjonal sikkerhet

I rapporten understrekes det også at det ikke lenger er bare natur- og dyreriket som lider som følge av den ulovlige handelen – den er også en trussel mot nasjonal sikkerhet i en rekke land.

– Man ser at det i stadig større grad er sofistikerte kriminelle nettverk som står bak denne handelen, med store konsekvenser for fattige lokalsamfunn, samtidig som det driver truede arter som elefant, neshorn og tiger mot randen av utryddelse, sier Jensen.

– I de landene der ulovlig jakt og handel pågår, blir det også begått flere kriminelle handlinger. Som konsekvens av de brutale krypskytterne, mister mange personer sine familiemedlemmer og ressursene de er sårt avhengige av fordi naturen og dyrene blir slaktet ned på en lite bærekraftig måte, fortsetter hun.

«Wildlife Crime Scorecard» gir deg oversikten over land som er involvert i den ulovlige handelen.

WWFs grafikk viser deg i hvilke land det jaktes, transporteres eller selges truede dyrearter.

Foto: Faksimile: WWF

I løpet av 2011 ble det satt det som da var rekord i mengde beslaglagt elfenben. Hele 23 tonn ble tatt av myndigheter verden over, og var det største totalbeslaget gjennom ett år siden 1989 – da forbudet mot handel med elfenben ble innført for første gang.

SISTE NYTT

Siste nytt