NRK Meny
Normal

Norsk offiser: – Assad bruker Qusair-seieren til propaganda

Assad-regimet påstår overtakelsen av den strategisk viktige byen Qusair er starten på å vinne krigen. Norske militære mener derimot at det er langt igjen før Assad igjen tar kontroll over hele landet.

Assad-lojale soldater i Qusair i Syria

Assad-lojale soldater feirer etter å ha tatt kontrollen over den strategisk viktige byen Qusair.

Foto: MOHAMED AZAKIR / Reuters

Den syriske regjeringshæren vant en strategisk viktig seier i dag. Etter flere uker med harde kamper ble opprørsstyrkene tvunget til å flykte fra den viktige grensebyen Qusair ikke langt fra Libanon.

– Det var viktig både for opprørsstyrkene og Assad å prøve å holde denne byen, sier kommandørkapiten Per Christian Gundersen ved Forsvarets høyskole til NRK.

Dette skjer samtidig som den diplomatiske prosessen for en politisk fredsprosess for Syria sliter. Samarbeidet mellom FN, USA og Russland for å få til en fredskonferanse måtte onsdag vedgå i forberedende møter at en slik konferanse ikke blir i juni som tidligere uttalt.

Les også: Ingen fredskonferanse for Syria

Også opprørsstyrkenes talsmenn har i dag bekreftet at de har måttet forlate byen. Det skjedde dog først etter svært harde kamper med Assads styrker, og forsterkninger fra Hizbollah.

I en uttalelse sier regjeringshæren at de vil knuse opprørere overalt hvor de befinner seg – og at dette er starten på å ta tilbake hele Syria.

– Etter Qusair vil mange flere områder bli tatt tilbake. Hæren vil ikke stoppe, men fortsette sin innsats for å ta kontrollen over hele Syria og bekjempe terrorisme, sier en talsmann for hæren.

Les også: Den syriske hæren ber opprørarane overgi seg eller døy
Les også: FN mener det er brukt kjemiske våpen i Syria

Norsk offiser: – Fortsatt måneder med kamper

Per Christian Gundersen

VIDEO: Kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets høyskole forteller at det nok slett ikke er et tegn på en mulig slutt for krigshandlingene.

Budskapet fra regjeringshæren tolkes som et budskap om at Assad-regimet nå mener de kan vinne krigen.

Det tror ikke den norske offiseren noe på.

– Det er ikke realistisk at Assad nå skal kunne vinne krigen med bakgrunn i dette. De har fremgang og de bruker selvfølgelig dette i propaganda-øyemed, men det tar lang tid å slå opprørerne om de i det hele tatt skulle klare det, sier kommandørkapiten Gundersen ved Forsvarets høyskole.

For Per Christian Gundersen er tydelig på at det er lite som tyder på at krigen nå løser seg ved en konklusjon etter maktbruk.

– Slik det er nå vil det ta månedsvis. Qusair var et viktig område for både opprørerne og Assad, og det har kamper over tre uker vist at byen var, sier kommandørkapteinen.

Viktige forsyningslinjer

Qusair er viktig fordi den ligger like ved grensa til Libanon, og både opprørerne og regjeringshæren får forsyninger og frivillige soldater fra nabolandene.

– Den er nære forsyningslinjene. De har gått gjennom landet. Opprørerne har tidligere klart å kutte disse forsyningslinjene langs veien, men nå virker det som Assad igjen er på fremgang, sier Gundersen ved Forsvarets høyskole.

Kommandørkapteinen forteller at byen også er nært hjemmeområdene til Assads allawitt-slekt. Et område som de rekrutterer fra.

– Det har vist seg at regimet bruker området i større grad i den senere tiden. Det har også vært drevet etnisk rensing der, men samtidig er det viktig for Assad å støte ut av område for å få større kontroll på Syria som helhet.

Store skader i Qusair, Syria

Store skader i Qusair i Syria

Foto: MOHAMED AZAKIR / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt