Hopp til innhold

Tribunen klar før delingsavtalen

Lørdag 8.juli får Afrika en ny nasjon - Sør-Sudan. Men regjeringene i nord og sør ser ikke ut til å bli enige om viktige deler av avtalen som skal dele det store landet Sudan i to.

Tribunebygging i Juba

Den store ærestribunen, som skal huse gjestene under selvstendighetsmarkeringen i Juba 9. juli, er i rute. Det er derimot ikke avtalen mellom de to nye naboene.

Foto: NRK

Lars Sigurd Sunnanå i Nairobi
Foto: NRK

Det spikres og støpes på spreng – for den er ennå ikke ferdig – ærestribunen som skal romme hærskaren av statsoverhoder, regjeringssjefer og utenriksministre som kommer til Juba 9. juli for å være med når Afrika - og verden - får en ny nasjon, Sør-Sudan.

Det er hentet inn søppelbiler fra Uganda til å kjøre vekk alt avfallet som er rensket opp langs hovedveiene i Juba, før alle dignitærene kommer. Over alt preges den nye hovedstaden av nedtellingen.

Tribunen blir nok klar til feiringen av den store uavhengighetsdagen.

Men viktige biter i avtaleverket som må til mellom president Omar al-Bashirs regime i Khartoum og president Salva Kiirs regjering i Juba, vil etter alt å dømme fortsatt mangle når Sudan deles i to om en uke.

Intense forhandlinger

I Etiopias hovedstad Addis Abeba har mannsterke delegasjoner fra Nord- og Sør-Sudan ført intense forhandlinger om en rekke sentrale spørsmål de siste par ukene.

Sør-Afrikas tidligere president Thabo Mbeki har meklet og norske diplomater bistått, men det er få håndfaste dokumenter partene har reist hjem med.

Sør-Sudans informasjonsminister og regjeringstalsmann, Barnaba
Marial Benjamin, er sånn passe optimist.

- Vi tror at synspunktene som er utvekslet i Addis Abeba, kan føre til resultater, sier han.

Barnaba Marial Benjamin

Sør-Sudans informasjonsminister Barnaba Marial Benjamin.

Foto: PETER MARTELL / Afp

- Men vi vet jo at selv avtaler som settes på papiret og blir undertegnet, de blir aldri respektert av Khartoum, legger han til.

Et endelig avtaleverk med Khartoum-regimet synes å måtte vente til etter den store dagen, selv om Thabo Mbeki vil prøve å få partene sammen igjen over helgen.

Olje og kveg

Vitale interesser står på spill, både når det gjelder fordeling av oljeinntekter og – ikke minst – hva som skal skje videre med randstaten Abyei på grensen mellom nord og sør.

Hæravdelinger fra nord okkuperte og fordrev fastboende sørsudanere fra Abyei i mai. Soldatene skal nå trekkes ut og erstattes av en fredsbevarende FN-styrke fra Etiopia.

I Juba frykter politiske aktivister at Khartoum kommer til å beholde randstaten, for å sikre den for den arabiske Misseriya-stammen - som hvert år søker til Abyei med kvegflokkene sine for å finne vann og grønne gressganger.

Misseriya-militser slåss aktivt på Khartoums side mot den sørsudanske frigjøringshæren under den mer enn tjue år lange blodige borgerkrigen som endte for seks år siden.

- Det er helt sikkert at Khartoum lovet dem noe til gjengjeld, sier Isaac Kungur Kenyi.

Isaac Kungur Kenyi

Isaac Kungur Kenyi er bekymret for hva som vil skje i grenseområdene.

Foto: NRK

Han var observatør under folkeavstemningen i januar, da sørsudanerne stemte for uavhengigheten.

- Etter vår mening har de fått løfter om gressgangene og full adgang til vannressursene der.

Persona non grata

President Omar al-Bashir kommer ikke til å ta plass på den nybygde ærestribunen i Juba 9. juli. Han sender sin visepresident.

Den internasjonale straffedomstolen i Haag har anklaget al-Bashir for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Darfur og vil ha ham utlevert.

For svært mange av de påmeldte gjestene til uavhengighetsfeiringen ville det blitt for drøyt å stå ved siden av ham.

SISTE NYTT

Siste nytt