Hopp til innhold

Miner legges igjen ut i et snart uavhengig Sør-Sudan

Det legges igjen ut landminer i Sør-Sudan som blir Afrikas 54 stat 9. juli. Det skjer etter at FN og internasjonale organisasjoner, blant dem Norsk Folkehjelp, har brukt millioner på minerydding.

Sør-Sudan ønsker velkommen til selvstendighetsfeiring

Sør-Sudan forbereder seg til selvstendighetsfeiring 9. juli, men problemfritt blir det ikke.

Foto: NRK

Det er i den oljerike delstaten Unity at minene er og blir lagt ut. Her har en tidligere general i den sør-sudanske frigjøringshæren SPLA , Peter Gadet, tatt kontroll over et stort og strategisk viktig område.

Gadet brøt med regjeringen i Juba for tre måneder siden og tok med seg opp mot 5000 SPLA-soldater i utbruddet. Både militslederen og soldatene tilhører nuerstammen, som er den nest største i Sør-Sudan.

Lise Grande

FNs representant Lise Grande bekrefter at det er lagt ut miner på nytt i Sør-sudan.

Foto: NRK
Søppelrydding i Sør-Sudan

Søppel må bort før uavhengigheten kan feires.

Foto: NRK
Oljeanlegg i den sørsudanske delstaten Unity

Den omstridte sørsudanske delstaten Unity er rik på olje.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp
Thabo Mbeki

Sør-Afrikas tidligere president Tabo Mbeki forsøker å forlike Nord- og Sør-Sudan.

Foto: ALEXANDER JOE / AFP
Bentiu, Sør-Sudan

Byen Bentiu er isolert på grunn av mineleggingen.

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Afp

Lise Grande, som er FNs stedlige og humanitære koordinator, forteller til NRK at både anti-personell- og anti-tank-miner er funnet der det tidligere har vært ryddet for slike sprenglegemer.

Det er nå blitt umulig for internasjonale hjelpeorganisasjoner å slippe til med bistand nordvest i delstaten. Alle viktige veier skal være minelagt. Hovedstaden i Unity, Bentiu, er isolert og inntatt av Gadets milits.

Oljefelt

For myndighetene i Sør-Sudan, som bare har beholdt kontroll sør i delstaten, er det særlig bekymringsfullt at Bentiu er innfallsporten til en rekke store oljefelt.

Foreløpig har Gadet-militsen holdt seg unna dem, og det antas at dette er fordi president Omar al-Bashirs regime i nord har gitt ordre om det.

For svært mye tyder på at nuer-militsen i Unity støttes med våpen, mat og andre forsyninger fra Nord-Sudan, og at Gadet må være lydhør når Khartoum forteller at oljeinstallasjonene ikke skal røres.

Det gjør ikke situasjonen lettere for regjeringen her i Juba at også to andre store militsgrupper opererer i Unity og nabodelstaten Warrap.

Kamphandlinger, plyndringer, drap og voldtekter hører til dagens orden der de tre militsene tar seg frem. Heller ikke Sør-Sudans regjeringssoldater holder sin sti ren. Det er kommet en rekke rapporter om overgrep mot sivile som SPLA-enheter har stått bak i grenseområdene mot Nord-Sudan.

Trang fødsel

9. juli vil en sann hærskare av statsoverhoder, regjeringssjefer og utenriksministre strømme til Juba for å ta del i feiringen av Sør-Sudans uavhengighet og fødsel som den 54. nasjonen i Afrika.

Hovedstaden vil være stivpyntet. Det ryddes, fjernes søppel og feies til den store gullmedalje, og det plantes blomster, busker og trær over en lav sko her. Men det blir en trang fødsel. Situasjonen i grenseområdene mot Nord-Sudan vil kaste skygger.

Lise Grande forteller at etter at styrker fra Nord-Sudan rykket inn og okkuperte delstaten Abyei i forrige måned, og drev den fastboende befolkningen ut, er tallet på internt fordrevne flyktninger i Sør-Sudan på vei mot 250.000.

I tillegg er det kommet 300.000 sør-sudanere hjem over grensen fra nord. Det er dermed mer enn en halv million sør-sudanere som nå er avhengig av hjelp fra FN og det internasjonale bistandsapparatet.

Oljekamp

Før de skiller lag, er det i tillegg langt fra sikkert at Sør- og Nord-Sudan makter å bli enige om en rekke uavklarte punkter i fredsavtalen mellom dem.

Det pågår intense forhandlinger med mannsterke delegasjoner (også fra Norge) i Etiopias hovedstad Addis Abeba i disse dager.

De ledes av Sør-Afrikas tidligere president, Thabo Mbeki, og gjelder først og fremst hva som må til for at Nord-Sudan skal trekke sine styrker ut av Abyei og – kanskje aller viktigst – hvordan Khartoum skal kompenseres når 80 prosent av Sudans oljeforekomster havner i sør.

Nord-Sudan vil være helt avhengig av en økonomisk overgangsordning når store deler av landets nåværende, solide oljeinntekter blir borte.

I dag deles oljeinntektene mellom nord og sør. Men hvor mye – av fremtidens oljepenger Sør-Sudan er villig til å gi fra seg til en slik overgangsordning, og hvor lenge, er et åpent spørsmål før det eventuelt klargjøres i forhandlingsrundene på Sheraton-hotellet i Addis Abeba.

Nytt Darfur?

Det er ventet, iallfall håpet her i Juba, at president al-Bashir vil holde hva han lovet etter at befolkningen i Sør-Sudan valgte å løsrive seg fra nord under folkeavstemningen like etter nyttår: At Khartoum vil være først med å anerkjenne den nye nasjonen.

Presidenten kommer ikke selv til Juba på den store uavhengighetsdagen, han sender sin visepresident fra Khartoum.

Det ville vært for drøyt for mange av de øvrige utenlandske dignitærene som møter til feiringen, om han kom. Den internasjonale straffedomstolen i Haag har anklaget al-Bashir for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Darfur og vil ha ham utlevert.

Nå er han igjen involvert i en krig, denne gang i nord-sudanske Sør-Kordofan. Her gjør hans regjeringsstyrker et nytt forsøk på å nedkjempe geriljasoldater fra Nuba-folket i delstatens fjellområder.

Også under den mer enn 20 år lange borgerkrigen i Sudan, som krevde mer enn to millioner menneskeliv, var Nuba-fjellene en blodig slagmark. Mange Nuba-menn sluttet seg da til den sør-sudanske frigjøringshæren SPLA og slåss sammen med dem mot al-Bashirs tropper. De har siden beholdt sine våpen.


SISTE NYTT

Siste nytt