NRK Meny
Normal

Trekker seg fra Riksdagen etter rasisme-video

Sverigedemokraternas Erik Almqvist trekker seg fra Riksdagen og melder seg ut av partiet. Årsaken er videoen som ble publisert tidligere i høst, der Almqvists rasistiske tilrop ble fanget på kamera.

Sverigedemokraternas Erik Almqvist trekker seg fra Riksdagen og melder seg ut av partiet. Årsaken er videoen som ble publisert tidligere i høst, der Almqvists rasistiske tilrop ble fanget på kamera. Video SVT.

VIDEO fra SVT: Erik Almqvist trekker seg fra Riksdagen.

30 år gamle Almqvist trakk seg som det høyrepopulistiske partiets økonomiske talsmann 14. november og valgte søndag å trekke seg som representant i Riksdagen, skriver Aftonbladet.

– Det var en uhyre vanskelig og tung beslutning, sier Almqvist, som i samtidig gjør det klart at han melder seg ut av Sverigedemokraterna.

«Jernrørskandalen», der Almqvist og to partifeller kommer med rasistiske tilrop til komikeren Soran Ismail og flere andre under en fuktig bytur i 2010, har preget Sverigedemokraterna i høst.

Bevæpnet seg med jernrør

«Fitte», «lille hore» og «blatte-lover» (blatte er et skjellsord for mennesker med ikke-vestlig bakgrunn, journ. anm) er blant karakteristikkene Almqvist kommer med i videoen. (Se øverst i saken)

Opptrinnet ble filmet og senere publisert av avisen Expressen.

I klippet bevæpner de tre politikerne seg med et jernrør og sparker en mann i siden. Almqvist benektet innledningsvis å ha sagt og gjort tingene han ble beskyldt for, men hadde ikke noe annet valg enn å innrømme etter at videoen ble publisert.

– Hadde det veldig dårlig

Almqvist publiserte søndag en pressemelding, der han forklarer hvorfor han trekker seg.

¨– Jeg innser at min oppførsel denne natten for 2,5 år siden har skadet både partiet og meg som politiker. Jeg skal ikke bortforklare det som skjedde, men det skal sies at jeg på denne tiden hadde det veldig dårlig, blant annet på grunn av de truslene og den volden som jeg over lengre tid ble tvunget til å leve med på grunn av mitt politiske engasjement, skriver Almqvist i pressemeldingen.

Almqvist går nå over til ny stilling som konsulent i Sverigedemokraternas medieprosjekt, men han sier at han vil beholde samfunnsengasjementet sitt.

– At jeg nå forlater Riksdagen, betyr altså ikke at dere blir kvitt meg, hvis dere trodde det, skriver han på Twitter.

På spørsmål fra Markus Uvell på det sosiale nettstedet om hva Almqvist skal gjøre framover, svarer Almqvist følgende:

– Jeg skal gjøre det samme som jeg har gjort tidligere: redde landet;), skriver Almqvist.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt