Islands tidligere statsminister skyldig på ett punkt

Islands tidligere statsminister Geir Haarde er i riksrett funnet skyldig i ett av fire tiltalepunkter knyttet til finanskrisen i 2008. Men han får ingen straff.

Islands tidligere statsminister Geir Haarde

Geir Haarde er funnet skyldig for å medvirket til finanskrisen. Her sammen med sinn kone.

Foto: HALLDOR KOLBEINS / Afp

Haarde sto anklaget for tjenesteforsømmelse og ansvar for det økonomiske uføret Island havnet i da landets banksystem kollapset høsten 2008.

Haarde var tiltalt på fire punkter og ble funnet skyldig i ikke å ha holdt regjeringsmøter da situasjonen i den islandske økonomien ble kritisk.

Haarde risikerte opptil to års fengsel, men mandag ble det klart at den tidligere statsministeren ikke får fengselsstraff

Den 61 år gamle ekspolitikeren har nektet straffskyld. Haarde mener han gjorde det som var best for landet, og mener tiltalen er politisk motivert.

– Ingen av oss skjønte da at det var noe galt med banksystemet, slik det ser ut til at var tilfelle, sa Haarde da rettssaken startet i begynnelsen av mars.

Kun i ettertid var det mulig å se at ikke alt var som det skulle være, ifølge eksstatsministeren.

Rettssaken er enestående i Islands historie. Muligheten for Landsdomur, som riksrett kalles på islandsk, ble nedfelt i landets lover for mer enn 100 år siden, men dette er første gang den tas i bruk.

Island ble kastet inn i dyp resesjon etter bankkollapsen høsten 2008. Banken Icesave gikk over ende, noe som rammet tusenvis av bankkunder i Nederland og Storbritannia. Havariet førte til en voldsom krangel om kompensasjon som ennå ikke er løst.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt