Hopp til innhold

Tidligere banksjef saksøkes for 3,7 milliarder

En gruppe investorer har saksøkt tidligere Danske Bank-sjef Thomas Borgen for 3,7 milliarder kroner. Søksmålet kommer etter hvitvaskingssaken i banken.

Thomas F. Borgen,

SAKSØKES: Thomas Borgen er nå saksøkt personlig etter hvitvaskingsskandalen i Danske Bank. Borgen var toppsjef i banken mellom 2013 og 2018.

Foto: Mads Claus Rasmussen / AP

Det er det belgiske selskapet Deminor Recovery Services står for organiseringen av søksmålet. 155 institusjonelle investorer står bak kravet, skriver den danske næringslivsavisen Børsen, som viser til en pressemelding fra Deminor.

Søksmålet er på 2,7 milliarder danske kroner, som tilsvarer 3,65 milliarder norske kroner.

Søksmålet er mot den norske tidligere banksjefen personlig, og ikke mot banken han tidligere var toppleder i. Borgen var banksjef mellom 2013 og 2018.

Overfor Dagens Næringsliv bekrefter Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet, at de er med i søksmålet mot den tidligere banktoppen.

Danske Bank har tidligere blitt saksøkt av over 60 investorer som krever milliarderstatning som følge av hvitvaskingssaken.

Hvitvaskingssaken rammet Danske Bank i 2018, og selskapet ble politianmeldt og etterforsket av dansk Økokrim.

Danske Bank skal ha vært involvert i hvitvasking av inntil 200 milliarder euro fra Russland og andre østeuropeiske land til Vesten i perioden 2007 til 2015. Pengene skal ha blitt vasket gjennom bankens filialer i Estland.

Danske Bank har selv tidligere innrømmet at de ikke hadde god nok kontroll, og konkludert med at det passerte mistenkelige pengestrømmer tilsvarende opptil 1.500 milliarder kroner gjennom den estiske filialen i denne perioden skriver, NTB.

– Det er klart at Danske Bank ikke har klart å leve opp til sine forpliktelser i saken om mulig hvitvasking i Estland. Det beklager jeg virkelig, uttalte Borgen i 2018.

SISTE NYTT

Siste nytt