Hemmelig «tsunami-bombe» skulle utslette byer

USA og New Zealand forsøkte å utvikle det grusomme våpenet under andre verdenskrig.

global warming

Flere eksplosjoner til havs skulle tvinge fram den dødelige sjokkbølgen. Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

UN-CLIMATE-FRANCE-PACIFIC-CALEDONIA-ENVIRONEMENT-CORAL REEF UN-CLIMATE-FRANCE-PACIFIC-CALEDONIA-ENVIRONEMENT-CORAL REEF

Her i idylliske Ny-Caledonia testet man ut «tsunami-bomben» i 1944.

Foto: MARC LE CHELARD / AFP

Det topphemmelige tsunami-prosjektet skal ha fått kallenavnet «Project Seal» og skulle utfordre atombombens plass som masseødeleggelsesvåpen, skriver The Telegraph.

Tsunamien skulle utløses av 10 store bomber som var plassert en drøy mil ut fra kysten.

Det skulle skape en 10 meter høy sjokkbølge som var stor nok til å utslette byer langs kysten.

– Hvis man så en tilsvarende «tsunami-bombe» i en James Bond-film ville man sett på det som ren fiksjon, men dette var faktisk virkelighet, sier den newzealandske filmskaperen Ray Waru til avisen.

3700 prøvebomber

Det var han som kom over planene da han ved en tilfeldighet fant noen gamle militærdokumenter mens han forsket i nasjonalarkivet i New Zealand.

Waru sier at han er forbløffet over hvor langt de to landene hadde kommet med å utvikle våpenet.

– Bare det at noen har fått denne ideen er utrolig. Det er også forbausende at New Zealand testet dette såpass mye ut at man kanskje kunne fått det til å virke, sier filmskaperen.

Ifølge de gamle militærdokumentene ble det brukt rundt 3700 bomber under prøvesprengningene.

Avhengig av enorm sprengkraft

Forsøkene på å skape den kunstige tsunamien startet først i Ny-Caledonia i Stillehavet. Senere skal man ha flyttet prosjektet til halvøya Whangaparaoa i nærheten av Auckland i New Zealand.

Hele våpenprosjektet ble imidlertid skrinlagt i 1945 fordi det viste seg at man trengte om lag to millioner kilo sprengstoff for å utløse tsunamien.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt