Terrorfrykt ved terrormarkering

Myndighetene i Indonesia frykter terrorangrep under markeringen av tiårsdagen for bombeeksplosjonene på Bali fredag, og har økt terrorfaren til høyeste nivå.

Kuta, Bali

Skadene var svært store etter terrorbombingen i 2002.

Foto: CYRIL TERRIEN / Afp

To nattklubber i øyas turistdistrikt Kuta ble bombet 12. oktober 2002. I alt 202 mennesker ble drept, 88 av dem var australske turister.

Les også: Hjernen bak Bali-terror tilbake i turistgatene

Blant de rundt 4000 tilreisende som er ventet til seremoniene er Australias statsminister Julia Gillard og Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono. I tillegg kommer overlevende og mange av de dreptes familier.

– Troverdig informasjon

Bali

Minnesmerke for de 202 drepte i bombeangrepene på Bali i 2002.

Foto: SONNY TUMBELAKA / Afp

– Vi har fått troverdig informasjon om at terrorister har planlagt å angripe minnemarkeringene, sier visepolitimester I Ketut Untung Yoga Ana.

Statsminister Julia Gillard har gjort det klart at hun ikke lar seg skremme av terrortruslene.

– Familiene til de australske ofrene kommer. Det vil bli en dag for å minnes og vise respekt for hva det øyeblikket betydde for Australia, sier Gillard.

Hun skal etter planen holde en tale for å minnes sine 88 døde landsmenn.

Visepolitimesteren sier at politifolk fra hovedstaden Jakarta er innkalt i tillegg til at soldater også skal være med å trygge arrangementene.

Les også: "Mukhlas" dømt til døden

Les også: - Bali-mistenkt tilstår

Omfattende sikkerhetstiltak

– Det er vel 1000 politifolk på Bali, i tillegg til en forsterkning på 118 fra hovedkvarteret. Også rundt 1000 soldater kommer for å passe på VIP-ene som har meldt sin ankomst, sier visepolitimesteren.

Han sier også at sikkerheten er økt ved alle innfallsporter til Bali, som flyplasser og fergehavner. I tillegg blir skarpskyttere utplassert ved arrangementsstedene.

Etter eksplosjonene ble rundt 600 militante islamister arrestert. Tre hovedmennene ble dømt til døden og henrettet ved skyting i 2008. De tilhørte en sørøstasiatisk gruppe med tilknytning til Al Qaida.

En fjerde hovedmann rømte og klarte å holde seg skjult i ni år før han ble tatt.

SISTE NYTT

Siste nytt