Hopp til innhold

Yusuf var terrorist - nå er han kokk

SOLO CITY (NRK): Yusuf Adirima satt sju år i fengsel for oppbevaring av eksplosiver og planlegging av terror. Nå er han kokk på kafeen som er startet for å gi Indonesias terrorister en ny sjanse.

Yusuf Adirima

HABIL KOKK: Yusuf Adirima har byttet ut rifla med stekespade. På kjøkkenet får han utløp for kreativitet.

Foto: Peter Svaar / NRK

– For meg er dette et sted jeg kan være kreativ, jobbe og tjene penger. Men også et sted som får meg i godt humør, sier Yusuf Adirima til NRK.

Løk, kjøtt og tomater putrer i stekepanna, og blir snart til enda en porsjon langstekt ribbe med ris. Det er en rett folk kommer langveisfra for å smake.

Yusuf Adirima

IKKE TERRORIST LENGRE: – Nå er jeg ikke terrorist lengre, men bare en vanlig person, sier Yusuf Adirima.

Foto: Peter Svaar / NRK

– Du kan si at jeg gikk fra å være en aktivist, til å bli terrorist, til nå å være en vanlig person igjen, sier Yusuf, mens han står bøyd over grytene på det lille kjøkkenet.

Midt i Indonesias terrorbelte

Solo City er en by på størrelse med Oslo, men har ry som Indonesias terrorhovedstad. Indonesias mest kjente terrorist, Abu Bakar Bashir, kommer herfra.

Det samme gjorde Bahrun Naim, som ifølge indonesisk politi planla de dødelige terrorangrepene mot Jakarta 14. januar i år.

Alle i Solo kjenner noen som har blitt overtalt til å selge huset, og reise til Syria for å slutte seg til terrororganisasjonen IS.

Men Yusuf var aktiv lenge før IS eksisterte, og kjempet for en uavhengig muslimsk stat sør på Filippinene med organisasjonen Moro Islamic Liberation Front. Han deltok i kamper mot filippinske hærstyrker i to år:

– Jeg var ung og nysgjerrig, og dessuten ble vi lovet muligheter for å reise ikke bare til Filippinene, men også til Afghanistan. Jeg ville se hvordan det var der med egne øyne, ikke bare på TV, sier han i dag.

– Etter 11. september hørte vi at USA skulle etablere nye baser på Filippinene. Da var jeg klar til å kjempe mot dem, og drepe dem, understreker han.

Kafé

CAFÈ I EKSTREMISTOMRÅDE: Dapoer Bistek er en populær kafé i Solo City. Byen ligger midt i Indonesias ekstremist-belte.

Foto: Peter Svaar / NRK

Rekruttert i fengsel

Men i 2003 blir Yusuf arrestert. Han dømmes til sju års fengsel for oppbevaring av sprengstoff, og for å ha deltatt i planlegging av bombeangrepet mot Marriott-hotellet i Jakarta samme år.

I fengselet blir han fanget opp av organisasjonen Institute for International Peace Building, som gjennom å møte dømte terrorister bak murene peiler seg inn på folk de tror de kan hjelpe.

– For meg var det mens jeg satt i fengsel at jeg begynte å reflektere og tenke over ting, og at det kanskje ikke var så bra det jeg holdt på med. Nå ser jeg på fortiden min som livserfaring, men på den tiden så jeg på meg selv som en slags helt, sier Yusuf i dag.

Inspirert av Jamie Oliver

Yusuf er bare én av et titalls tidligere terrorister som har fått en ny sjanse på kafeen Dapoer Bistek. Det er et restaurantprosjekt med store likhetstrekk til Jamie Oliver's restaurantkjede «Fifteen», som ansetter kriminelle for å gi dem en ny sjanse ved grytene.

– Hele hensikten med kafeen er å integrere terroristene tilbake til samfunnet, sier Thayyep Malik fra Institute for International Peace Building til NRK.

Thayyep Malik

TERRORISTER MÅ OGSÅ FÅ NY SJANSE:- Vi gir dem en sjanse til, for ikke alle forblir terrorister hele livet, mener Thayyep Malik fra organisasjonen Institute for International Peace Building

Foto: Peter Svaar / NRK

Organisasjonen ble startet av Noor Huda Ismail, selv en gang i tiden radikal islamist og en av terroristen Abu Bashirs læregutter. Han mente Indonesias antiterrorpoliti kjent som «gruppe 88» gjorde lite for å bedre forutsetningene og levekårene til dem som var i islamistenes klør.

– Vi tror det er lurt å gi terrorister en ny sjanse. Ikke alle vil forbli radikale hele livet. De vil kanskje ikke gi slipp på ideologien, men deres vilje til å utøve vold kan bli redusert.

Som innrømmer at arbeidstrening og jobbtilbud ikke er noen oppskrift som virker for alle:

– Det er alltid en fare for at de vender tilbake til terrorgruppene. Det viktigste er at vi minsker risikoen så mye som mulig.

SISTE NYTT

Siste nytt