Hopp til innhold

Hjernen bak Bali-terror tilbake i turistgatene

Den antatte hovedmannen bak bombeangrepene som rammet Bali i 2002, rekonstruerte i dag hva terroristene gjorde i timene før angrepet. – Nødvendig, sier tidligere norsk student som ble rammet av terroren.

Umar Patek

Umar Patek rekonstruerte torsdag timene før han bombene gikk av på Bali i 2002.

Foto: Firdia Lisnawati / Ap

Bali

Siktede Umar Patek ble torsdag tatt med tilbake til Kuta og hovedstaden Denpasar for en rekonstruksjon.

Foto: SONNY TUMBELAKA / Afp

Ida Bondø Lee-Wright

Norske Ida Bondø Lee-Wright var i Kuta da bombene eksploderte.

Bali

202 navn står oppført på en minnetavle på Bali.

Foto: SONNY TUMBELAKA / Afp
Etter mer enn ni år på rømmen er Umar Patek tilbake i Kutas gater på Bali, der 202 mennesker døde i en serie bombeangrep 12. oktober 2002.

USA utlovet en belønning på 1 million dollar for opplysninger som kunne føre dem til ham. Patek ble pågrepet i Abbottabad i Pakistan i januar – få måneder før Osama bin Laden ble drept av amerikanske styrker i samme by.

Patek skal ha vært sentral i den islamistiske gruppen Jemaah Islamiyah og var hovedmann i koordineringen av de tre bombene som detonerte for ni år siden.

Norske Ida Bondø Lee-Wright (27) studerte på Bali i 2002, og var på vei ut av Kuta i Taxi da bombene, angivelig konstruert av Patek, smalt. Hun har etter hvert sett seg nødt til å distansere seg fra nyhetsdekningen rundt Bali-terroren for å kunne gå videre i livet, men har fått med seg at terroristen i dag dominerer Kutas gater.

– Jeg skjønner at det må være store politistyrker rundt ham i dag. Befolkningen på Bali vet godt hvem han er. Balineserne er et fredelig folkeslag, men når de ser ham tror jeg mange sterke følelser våkner til liv igjen, sier Bondø Lee-Wright til NRK.no.

Tok politiet med til bombehus

Sikkerheten rundt Patek var i dag svært streng da politiet og etterforskere tok ham med til et hus i Menjangan, stedet der bombene skal ha blitt konstruert. Patek har innrømmet at han sto bak planleggingen av angrepene, og har sagt at han ledet arbeidet med å lage tre bomber.

88 australiere ble drept i terroraksjonen, sammen med turister fra over 20 andre land. 38 indoniesere ble også drept av bombene, som var rettet mot to nattklubber og det amerikanske konsulatet.

Tungt bevæpnede politimenn og etterforskere fulgte den siktede nedover gatene i Denpasar og Kuta, og Patek forklarte blant annet hvordan bombene ble lagd, hva de inneholdt, og hvordan de ble plassert inn i flere biler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bali

Turister fra over 20 land, i tillegg til mange balinesere, mistet livet under bombeangrepene på Bali i 2002. Det gikk hardest utover australierne, som mistet 88 av sine landsmenn.

Foto: CYRIL TERRIEN / AFP

Timene før bombene eksploderte

I en stille gate i Denpasar, gjentok Patek og en rekke av hans medsammensvorne de siste timene før en av de tre bombene eksploderte.

Bali ble hardest rammet da en selvmordsbombe og en bilbombe ble detonert i nærheten av to populære nattklubber, Sari Club og Paddy's Bar. Utestedene var da stappfulle av turister.

En tredje bombe ble sprengt utenfor den amerikanske ambassaden i hovedstaden, men forårsaket mindre skade enn de to første.

Den siktede og politistyrkene gikk også i gaten ved det amerikanske konsulatet, Patek ble også tatt til Sari Club og Paddy’s Bar.

16 terrormistenkte har blitt pågrepet og siktet i forbindelse med Bali-bombingen, så langt har tre mennesker har blitt dømt til døden for angrepet.

Ser tilbake på marerittet

– Jeg var tilbake på Bali for første gang i fjor. Det var veldig sterkt. En minnetavle med navn på de døde var reist, og turister tok bilder av tavlen. Det var vanskelig å stå der, og vanskelig å vite at andre turister ikke hadde peiling på hva befolkningen på Bali måtte gå igjennom for ni år siden, sier Bondø Lee-Wright.

Hun skulle i 2002 bo på Bali i tre måneder for å studere Exphil og Exfac gjennom universitetet i Oslo, men dro tilbake til Norge en måned før tiden, på grunn av bombeangrepet. Hun tilbrakte dagene etter terroren på sykehusene for å gi bort blod, og besøkte skadde venner.

– Heldigvis kjente jeg ingen av dem som gikk bort, forteller hun.

Bondø Lee-Wright sier at tiden etter angrepet var psykisk tøff, og at hun hadde stor medfølelse for befolkningen på Bali. Hun har i dag lang erfaring med hjelpearbeid, og har blant annet jobbet i Amnesty International.

– Terrorangrepet ga meg en oppvekker. Jeg bryr meg generelt mer om hva som skjer i verden. Jeg var heldig som slapp unna med livet i behold, sier hun.

Bali

Ruiner etter bombeangrepene i Kuta.

Foto: OKA BUDHI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt